Yuri!!! on Ice. Amor masculí a la pista de gel

5 minuts de lectura

El patinatge sobre gel no és precisament un dels esports més populars al món, però encara menys a casa nostra. Al Japó, tampoc seria l’esport nacional, però sí que és un dels països on el patinatge té més seguiment. Segurament això ha ajudat a que una breu sèrie de 12 episodis que relata la història d’un patinador s’hagi convertit en un dels anime més populars dels últims anys (i en un temps rècord).

I no només en terres japoneses: la febre ha arribat a nivell mundial, i fins i tot ha estat mencionada en un dels últims episodis de South Park (que ha tingut rèplica immediata a l’anime japonès). El cert és que el manga i l’anime d’esports passen recentment per un bon moment, però és curiós que un dels que més èxit està tenint ara mateix sigui un dels més atípics, en molts aspectes.

yuri-on-ice

Yuri!!! On Ice es centra en Yuri Katsuki, un patinador japonès que aconsegueix colar-se en una de les grans finals a nivell mundial, però que després d’una mala actuació queda en últim lloc i decideix tornar a casa seva (després d’anys d’entrenament a l’estranger), deixant la seva encara incipient carrera aparcada. Un cop al Japó, un vídeo d’en Yuri imitant una de les coreografies de Victor Nikiforov, la gran estrella mundial de la disciplina, s’acaba publicant a Internet sense que ell ho sàpiga. Serà tot un èxit, i el mateix Victor, el pentacampió i ídol del propi Yuri, decidirà viatjar a Japó per entrenar-lo. A la trama s’hi incorporarà el tercer en discòrdia, un altre patinador que també es diu Yuri, pero en aquest cas d’origen rus. També viatjarà a Japó perseguint a Victor, i es convertirà en el gran rival del protagonista.

A partir d’aquí, i després d’una sèrie d’entrenaments, la sèrie ens portarà arreu del món per veure les diferents competicions en que Yuri participa, intentant classificar-se de nou per al Grand Prix final, que curiosament es celebra pels volts de Nadal a Barcelona (i que en els últims episodis es convertirà en un gran escenari amb molta presència; sembla un publireportatge turístic!). A les competicions anirem coneixent nous i variats personatges de diferents nacionalitats, tots ells amb les seves pròpies motivacions i estils de patinatge particulars. Veurem com es relacionen entre ells, quines rivalitats hi ha, i quines afinitats…

Yri_On_Ice_3

Malgrat que la competició ocupa bona part del metratge (amb uns espectaculars números fets amb la tècnica de la rotoscòpia –capturant imatge real– , que ha coreografiat el patinador professional Kenji Miyamoto), el gran atractiu que té la sèrie és precisament la història personal dels protagonistes, una relació que encara és discutida entre els aficionats. Tenen Yuri i Victor una relació obertament homosexual o simplement es tracta de petits indicis per a complaure el públic femení japonès que es deleix per històries d’amor entre homes? Això ens ho hauria d’aclarir la seva autora, però potser ara acabeu d’aixecar la cella, així que potser serà necessari explicar alguns conceptes manga.

El Boys Love és un dels gèneres més populars entre les aficionades japoneses al manga i a l’anime (i cada cop més entre el públic femení internacional), i ja sigui el shônen ai o el yaoi (de menys a més explícit sexualment parlant), el focus principal són les històries d’amor entre nois, que no sempre s’han declarat obertament homosexuals (sovint un dels dos sí, però l’altre està “descobrint un món nou”).

No són històries dirigides al públic gai, que ja tenen els seus propis manga (anomenats “bara”), sinó que complien una curiosa funció en l’educació sexual i amorosa de les adolescents japoneses, de forma vicària, i sense entrar directament en el terreny de la seva pròpia sexualitat. I malgrat que aquest en sigui l’origen, a dia d’avui per a moltes dones japoneses, aquest tipus d’amor entre homes és la cosa més romàntica que pugui existir (val a dir que també existeix el gènere del “yuri”, res a veure amb el Yuri del què parlem, que són les històries d’amor entre noies).

Yuri-on-Ice (1)

Yuri!!! On Ice probablement no es pot encabir directament en cap dels gèneres mencionats, ja que l’esport segueix dominant la trama, i són precisament les actuacions a la pista de gel les que posen el clímax als capítols. Però sí, hi ha una història d’amor allà al darrera, que potser cridarà més l’atenció perquè és homosexual. És més, es tracta d’una relació gai entre un japonès i un rus, procedents de dos països que no destaquen precisament per la seva tolerància en qüestions de llibertat sexual (això sí, amb importants diferències en la forma d’abordar-ho).

Una aposta valenta, i reeixida

Vist així, és una aposta valenta, ja que surt del territori on es solen publicar aquest tipus d’històries, i planteja una sèrie de temes que no s’han tractat massa sovint en els anime més mainstream d’una forma tan oberta. D’acord que no és futbol ni cap del esports “supermachos”, però és fantàstic que un anime estiri la corda de la qüestió gai a l’esport sense complexes.

Però més enllà de la curiositat que pugui despertar la qüestió sexual, Yuri!!! On Ice és una sèrie molt interessant, plena de personatges memorables, amb capacitat per emocionar a l’espectador, encara que no es tingui la més mínima idea de patinatge sobre gel. Potser no és per a tot tipus de públic, i a molts els costarà entrar en una història on es suggereixen relacions entre homes, però si li doneu una oportunitat, probablement en poc temps estareu cantant l’enganxosa cançó de l’opening i us la sabreu de memòria un cop arribeu als episodis de Barcelona.

Yuri!!! on Ice

La sèrie, per ara amb una sola temporada (però que apunta clarament a una segona) es pot veure a la plataforma crunchyroll.com (de forma totalment legal i gratuïta).

Més manga sobre gel

Malgrat que, com hem dit, no seria un dels esports més populars, hi ha uns quants manga dedicats al patinatge sobre gel (no ens cansarem de dir-ho, hi ha manga de qualsevol cosa!). Molts dels títols que s’hi han dedicat acostumen a tenir un punt romàntic, i és que sembla que això de patinar sobre gel encén les passions. Aquests en són només tres exemples, però n’hi ha molts més!

I-Revo – Ice Revolution

La protagonista és la filla de l’amo d’un dojo, i per tant porta tota la vida aprenent karate. Es trobarà amb un noi molt atractiu que li despertarà l’interès pel patinatge sobre gel, però amb tant de karate té unes maneres i un aspecte una mica masculines, i ho haurà de canviar per a poder triomfar a la pista.

IceRevolution

Noel No Kimochi

A ella li agradaria poder portar una vida normal, trobar el seu príncep blau, però és tota una estrella del patinatge júnior, i la seva mare, l’entrenadora, vol que s’oblidi d’amics i amors i es centri en la seva carrera. A més, té un problema, un dels seus principals interessos amorosos és… el seu germà!

noelnokimochi

Ginban Kaleidoscope

Tazusa Sakurano diu que la seva bellesa val 10 bilions de dòlars, i malgrat que ha estat escollida per representar el Japó a les Olimpíades, no fa un gran paper. Per acabar-ho d’adobar, en una de les seves caigudes és posseïda per un fantasma d’un tal Pete. Ara, sota la vigilància constant dels mitjans de comunicació, que la critiquen per la seva trista actuació, haurà de procurar col·laborar amb aquest fantasma per millorar les seves habilitats com a patinadora.

Ginban Kaleidoscope