Adrià Díaz, fora dels Jocs Olímpics per menys d’un punt

2 minuts de lectura
Queden poc més de 50 dies per a l’inici dels Jocs Olímpics de Pyeongchang. Un dels esportistes de casa nostra que tenia opcions de fer-hi un bon paper acaba de perdre l’opció de competir-hi.

Fa quatre anys la classificació d’Adrià Díaz i Sara Hurtado per als Jocs de Sotxi era un fet. L’acumulat de bons resultats internacionals i l’absència d’una parella al mateix nivell a Espanya (havien dominat els campionats estatals del cicle olímpic sense fissures) els portava cap al debut olímpic. A la cita russa el duo va quedar lluny dels primers, amb un 12è lloc al programa curt i un 13è lloc final com a resultats a afegir al currículum. Una gran experiència i un ampli camí per recórrer atesa la seva joventut.

2402462

L’any passat, però, aquesta parella de patinatge artístic sobre gel es va trencar i cadascun dels seus protagonistes va cercar un nou company de viatge. La madrilenya va apostar per Kirill Khaliavin i el català per Olivia Smart. Dos patinadors sorgits d’altres planters que no van dubtar ni un sol segon a l’hora d’aprofitar l’opció de competir per un país que els podia oferir un bitllet olímpic. La classificació per als Jocs de Pyeongchang, però, està limitada a una sola parella (només les grans potències són capaces de portar doble parella de patinadors en la seva modalitat). La temporada passada, doncs, va començar la cursa cap als Jocs Olímpics de 2018.

La lluita olímpica, decidida al darrer exercici

El frec a frec entre Adrià Díaz i Sara Hurtado ha estat constant. Un nivell molt similar, amb triomfs a banda i banda en algunes competicions internacionals i amb intercanvi de papers al campionat estatal. Si la temporada passada era Hurtado la vencedora, aquest cop li tocava el torn a Díaz.

La Federació Espanyola ha intentat gestionar la disputa repartint competicions internacionals: el 2017 Díaz va participar al mundial (un discret 18è lloc) i Hurtado a l’europeu (un també discret 13è lloc). A principis de tardor, semblava que el català partia amb avantatge en aquesta cursa olímpica, però la igualtat en els resultats va portar la federació espanyola a determinar la plaça en funció dels resultats al campionat d’Espanya i de l’acumulat d’aquest curs 2017/2018.

Adrià Díaz amb Olivia Smart
Adrià Díaz amb Olivia Smart
L’exercici curt va donar esperances a Díaz i Smart, però no va ser suficient

Jaca ha estat l’escenari d’una lluita vibrant. Potser tot hauria estat diferent si fa poques setmanes Díaz i Smart (5è lloc) haguessin quedat per davant d’Hurtado i Khaliavin (4t lloc) al Golden Spin. En qualsevol cas, la localitat aragonesa era la seu de la decisió definitiva. Al programa curt el català i la britànica es posaven al capdavant del rànquing després de completar un exercici més ben puntuat que el dels seus rivals. 1,22 punts de marge per passar al capdavant del somni olímpic. En l’exercici lliure, però, la madrilenya i el rus van completar els elements de forma impecable i es van enfilar als 100,33 punts per davant dels 98,16 sumats per Díaz i Smart, amb algunes imprecisions.

https://youtu.be/iuqiSUU_ZUI

Campions d’Espanya… camí del mundial

Triomf al campionat d’Espanya, però decepció pels 0,95 punts de diferència en contra al rànquing final que deixen a aquesta parella que resideix i entrena a Mont-real, al Quebec, fora dels Jocs Olímpics de Pyeongchang. La suma total reflecteix perfectament aquesta igualtat: 328.12 punts per als primers, 327.17 per als segons.

Un cop dur a les aspiracions del duo, que s’haurà de conformar en tornar a ser la parella escollida pels responsables federatius per participar al mundial de 2018 després de proclamar-se campions d’Espanya a Jaca. Hurtado es queda amb el premi gros: Bitllet als Jocs i participació al campionat d’Europa. Menys d’un punt per deixar enrere un somni de quatre anys, menys d’un punt per celebrar l’èxit. L’esport també és això.