Tres lustres de somni

3 minuts de lectura
Fresno és una ciutat californiana que no porta gaire bons records a casa nostra. Va ser precisament fa 15 anys quan s’hi va produir la irregular assemblea de la FIRS que va acabar amb l’efímer però exitós i il·lusionant camí de Catalunya com a selecció pròpia a les competicions d’hoquei patins. D’allò que va passar allà, conegut com ‘Cas Fresno’ se’n recorda quasi tothom.

Però de la mateixa manera que de tota la Gàlia només un llogarret mantenia en el famós còmic un funcionament diferent, hi ha un poble de Catalunya on pronunciar el nom de Fresno no produeix el calfred d’indignació i ràbia pel que hi va passar en uns despatxos i per sota la taula sinó un record emocionat del que hi va passar a la pista. És a Olot. El topònim català més associat al patinatge artístic. Allà on el Club Patinatge Artístic Olot va obtenir el seu primer Mundial. Quan va començar la llegenda. Avui en fa 15 anys exactes. Tres lustres d’autèntic somni.

El primer Mundial

Aquell Mundial va sorprendre a tothom i va posar el patinatge artístic en boca de molta gent que ignorava que a Catalunya podíem ser potència mundial de l’especialitat. El CPA Olot va passar per uns dies d’entitat de poble, arrelada i coneguda només al sector, a nom de capçalera mediàtica. La raó? Que eren les millors del món. I això no era pas poca cosa per un municipi que fins llavors no havia transcendit associat a gaire bones noves. Deixarien de ser el poble de la farmacèutica i passarien a ser el del patinatge artístic. Bon bescanvi!

L’èxit del CPA Olot es devia a la gran feina de 23 patinadores amb edats entre 17 i 29 anys entrenades per Ricard Planiol. Va ser la consumació d’un camí d’anys que va dur la plantilla a dominar les competicions estatals primer i europees al darrera.

A la notícia que en va fer l’Avui hi podíem llegir “Tot i ser una autèntica màquina de guanyar títols, el CPA Olot està integrat per amateurs ja que és gairebé impossible guanyar-se la vida amb el patinatge artístic, un esport molt minoritari que no compta amb el suficient suport d’institucions, patrocinadors i mitjans de comunicació. Així, després de guanyar el Mundial, les patinadores han tornat a les seves feines o estudis i l’entrenador s’ha reincorporat al seu treball en una impremta”

El programa ‘Llibertat’ que va valer aquell primer mundial. Foto: CPA Olot

L’estll i la inventiva

No només per l’èxit obtingut amb l’or és especial Fresno pel CPA Olot. També pel que va suposar de compareixença internacional i perquè es conegués l’estil propi, amb inventiva i relat especials, que conformaven les propostes olotines. Aquell Mundial el guanyen amb un espectacular muntatge anomanat ‘Llibertat’ en una competició on també hi va prendre part el Reus Deportiu.
Amb aquest mateix programa, el CPA Olot havia guanyat el Campionat d’Europa i es va notar en la confiança amb que el grup va executar el seu número. “Patinant amb velocitat però amb exactitud en cada moviment, van finalitzar la seva actuació composant una enorme porta humana que s’obre i que simbolitza el fet de deixar enrere l’esclavitud”, remarcava la mateixa notícia.

Al retorn de l’equip, fins a mig miler de persones es van reunir al centre d’Olot per celebrar l’èxit, amb tota la parafernàlia habitual amb visita a l’Ajuntament i balcó inclosos.

 

L’inici d’una dinastia
Amb aquell primer Mundial a Fresno, el CPA Olot va iniciar un domini quasi total durant 15 anys d’aquesta especialitat. El CPA Olot té 12 títols mundials a les seves vitrines. Són el club català i estatal més destacat i amb una trajectòria espectacular i que ha meravellat el món des que l’any 2003 va conquerir el seu primer títol internacional amb el triomf a l’Europeu de Nantes, òbviament passant per Fresno. Aquest últim any, primer al Mundial i després als World Roller Games, el Girona els va passar per davant. Tenir dos equips de catalanes lluitant de fit a fit pel tro mundial és sensacional. I la perspectiva olotina de tres lustres de feina ben feta i resultats d’impacte mundial, digne de celebració. Per molts anys!