Noruega acollirà els segons Jocs Olímpics d’Hivern per a joves

1 minut de lectura

El 2016 serà un any olímpic i molts ja compten els dies que falten per a la ceremònia d’obertura de Rio. Abans, però, arriba una altra cita olímpica: els Winter Youth Olympic Games, o el que és el mateix les olimpíades juvenils d’hivern. A partir del proper 12 de febrer, la ciutat noruega de Lillehammer acollirà fins a 1.100 atletes d’entre 14 i 18 anys vinguts de 67 països.

Autora: Gisle Johnsen
Autora: Gisle Johnsen

Els Youth Olympic Games (YOG) són relativament nous. Promogut pel COI, els primers Jocs es van celebrar el 2010 a Singapur. Des d’aleshores s’ha disputat uns jocs invernals a Innsbruck (2012) i uns estivals a Nanjing el 2014. En aquesta competició hi participen joves de 14 a 18 anys i malgrat que la majoria de competicions són similars als Jocs Olímpics hi han algunes adaptacions. Per exemple, a Lillehammer hi haurà competicions en quinze esports diferents, entre ells el monobob o el nordic combined (una barreja d’esquí de fons i salts). La medallista olímpica en esquí, Lindsey Vonn, serà l’ambaixadora de l’esdeveniment, i transmetrà als joves atletes la seva experiència esportiva a més de participar al programa cultural dels jocs.

Malgrat el caràcter marcadament esportiu de l’esdeveniment, els jocs també volen servir per formar els joves esportistes en els valors de l’olimpisme. Per això, tots els atletes estaran a Lillehammer durant els deu dies que dura la competició. Quan no estiguin compentin participaran en tallers i tot tipus d’activitats culturals.

Medalles de Lillehammer 2016 / Autor: Alexander Eriksson
Medalles de Lillehammer 2016 / Autor: Alexander Eriksson

A més d’això els jocs tenen un marcat caràcter festiu. Tots els esdeveniments, menys la cerèmonia d’obertura són gratuïts i els logos, la mascota, les medalles i tots els elements gràfics han estat creats per joves estudiants de disseny.

Alguns atletes de casa nostra estaran presents a la competició. Entre ells els esquiadors d’alpí Miren Miquel i Aingeru Garai, el fondista Gral Sellés i la rider Fiona Torelló.