Neix Esportcat.tv, l’OTT de l’esport català

2 minuts de lectura
Aquest dimecres al matí la seu de la UFEC ha acollit la presentació d’un projecte pioner per impulsar l’esport català.

L’esport català està d’enhorabona amb la posada en marxa ben aviat d’Esportcat.tv, una plataforma de continguts digitals que sens dubte és un gran salt endavant per a la promoció de la pràctica esportiva de base i la seva difusió. Un projecte d’OTT (per entendre’ns, una plataforma equiparable al que pot ser Xala! o Filmin, per posar exemples coneguts en dos àmbits diferents) que es posa en marxa com a prova pilot i que s’estrenarà de forma oficial passat l’estiu. La Unió de Federacions Esportives de Catalunya i el Govern català han impulsat conjuntament el projecte, que s’ha previst aplicar en diverses fases amb l’objectiu d’arribar al milió i mig d’usuaris en els seus primers cinc anys de vida.

El projecte esportcat.tv preveu la instal·lació de càmeres d’intel·ligència artificial fixes en 1.300 equipaments esportius del país per seguir en directe qualsevol competició esportiva que s’hi faci, donant una alenada d’aire fresc a l’esport de base i amateur del país. Aquesta possibilitat de gaudir de transmissions en streaming és la cirereta del pastís d’una plataforma que serà accessible per part dels seus usuaris en qualsevol dispositiu. 12 federacions esportives (Handbol, Gimnàstica, Futbol Americà, Natació, Pàdel, Rugby, Hoquei, Tennis, Patinatge, ACELL, Beisbol i Voleibol) han apostat en primera instància per formar part del projecte.

Gerard Esteva, president de la UFEC, ha explicat durant l’acte de presentació que volen “donar visibilitat i facilitar l’accés a l’esport català” amb un objectiu ambiciós: “Volem garantir l’accés universal a l’esport català de base i oferir un espai per generar recursos que ens permetin reinvertir-los a la base, als clubs i a les federacions. Volem donar garanties de viabilitat a totes les entitats que tenen la soga al coll per l’actual situació econòmica“. De fet, el projecte esportcat.tv preveu generar 150 llocs de treball directes i molts més d’indirectes i esdevenir un motor econòmic important, amb una previsió d’aconseguir 5 milions d’euros de retorn net al sector esportiu que estigui vinculat a la plataforma quan s’assoleixi la quarta fase del projecte i totes les federacions ja hi estiguin plenament implicades.

Esteva ha reivindicat l’interès que pot despertar l’esport amateur amb dos exemples, un d’un partit de criquet entre taxistes i treballadors del súper de Barcelona disputat un dimecres de desembre al migdia i que va comptar amb més de 30.000 visualitzacions en directe, i un altre vinculat a la Federació Catalana de Natació, amb la transmissió en streaming d’un campionat de categories inferiors que va sumar un acumulat de prop de 50.000 visualitzacions.

La inversió del projecte ronda els 30 milions d’euros i és una aposta clara per vincular esport i tecnologia, tal com s’està fent també en un altre projecte pioner liderat per la UFEC i el Govern al voltant dels esports electrònics. Digitalització, projecció i accessibilitat són els eixos d’Esportcat.tv, que oferirà continguts que vinculin “l’usuari amb serveis i experiències de l’esport, amb les federacions, amb els clubs del propi territori“. A més, les càmeres també poden esdevenir una eina excel·lent per revisar entrenaments i partits i fer-ho servir com a complement tècnic per part d’equips de base, tal com han destacat diferents membres de clubs i federacions durant l’acte.

Pere Vilà, director de la Fundació UFEC, ha assegurat que la plataforma “beneficia els esportistes, però el protagonisme també passa pels clubs, pels gestors i per l’economia circular, atès que el consum de continguts, i les subscripcions seran un retorn econòmic per al mateix esportista. Tot el que es monetitza en aquest projecte va a parar a les federacions, als clubs i per tant, als mateixos esportistes. No ens dirigim a consumidors d’esports professionals, sinó al públic amateur, a les famílies. Tenim un esport molt fort i moltes modalitats seran seguides a nivell internacional“.