Tabarca – Santa Pola, la gran travessia del Baix Vinalopó

2 minuts de lectura
L’any 1996 el Club Natatació Alone va impulsar una travessia d’aigües obertes amb un recorregut idíl·lic entre Tabarca i Santa Pola. 22 anys després la prova compta amb més participants que mai.

La geografia del nostre país ofereix una porta oberta al mar en múltiples racons que ja fa temps que l’esport aprofita per fer-se un lloc entre paratges magnífics. La costa, més enllà de les platges, els xalets, el turisme i la gastronomia, és el punt de partida de nombroses proves d’aigües obertes que porten els nedadors a cobrir distàncies curtes o llargues en trajectes a mar obert. Una de les localitats turístiques que més ha crescut en les darreres dues dècades és Santa Pola, una de les sortides al mar més concorregudes d’Alacant i epicentre estiuenc del turisme al Baix Vinalopó. Un dels seus atractius, sens dubte, és l’Illa de Tabarca, un dels indrets del nostre país que cal visitar per la seva reserva marina i pel seu petit poblat més enllà de la seva àmplia oferta gastronòmica per als visitants d’un dia.

Tabarca es recorre sencera en poques hores (i exagerem!) i té una història curiosa que relliga l’illa als seus pobladors italians. Amb menys de 70 habitants però amb centenars de visitants diaris (especialment a l’estiu), té dues parts diferenciades: la part poblada, amb recinte emmurallat inclòs, i la part de natura més salvatge amb un far que resisteix els embats del vent. Tot aquest context és imprescindible per entendre la prova d’aigües obertes Tabarca – Santa Pola: per un dia, l’illa que és un oasi de pau durant el vespre i nit es converteix en el punt de partida de 1.600 nedadors disposats a creuar el mar fins a la península.

La sortida de Tabarca, el 2017 / Juan M. Molina
La sortida de Tabarca, el 2017 / Juan M. Molina

El rècord de participants de la travessia Tabarca – Santa Pola posa a prova, un cop més, els organitzadors i els transports marítims regulars cap a l’illa. Aquest diumenge tots els nedadors hauran d’haver arribat a la platja de Santa Pola abans de les 11 del matí. Aquest és un dels requisits del Club Natació Alone per validar els resultats dels participants. Què vol dir això? Que cadascun d’ells haurà d’acreditar la seva presència a Santa Pola entre les 5 i les 6 del matí abans de començar a pujar a les embarcacions que els portaran cap a Tabarca (entre les 5:30 i les 6:30h), on disposaran d’una estona per escalfar i preparar-se per a llançar-se a l’aigua a les 7:30h. Matinar és la clau d’una travessia que cobreix un recorregut de 5,9 quilòmetres en distància recta i que compta amb moltes boies per senyalitzar perfectament el traçat a seguir.

Una edició de rècord

Aquest diumenge 8 de juliol la Tabarca – Santa Pola superarà de llarg les xifres d’anys anteriors, amb un augment de 200 nedadors més a la llista d’inscrits. Entre els 1.600 participants, 342 dones (també rècord), nedadors de 15 nacionalitats diferents i la participació de 16 persones representants de l’esport adaptat, que competeixen en una nova categoria creada pels organitzadors. Dos d’aquests nedadors són cecs i comptaran amb el suport d’un guia per completar el recorregut sense problemes afegits.

 

Els nedadors, durant la travessia de 2017 / Juan Arnau
Els nedadors, durant la travessia de 2017 / Juan Arnau
El crèdit de la fotografia de portada correspon a Daniel Sancho, en una imatge caçada el 9 de juliol de 2017.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!