Paula Juste, lluint medalla el dijous a les instal·lacions del CN Barcelona / CN Lleida

Paula Juste truca a la porta de l’elit

2 minuts de lectura
De Jessica Vall a Catalina Corró passant per Lidón Muñoz. El campionat d’Espanya de natació en piscina curta que es disputa a Barcelona té múltiples protagonistes. Ens quedem, però, amb la més petita de totes elles.

Paula Juste ja fa anys que és un fenomen de la natació. Nascuda el 2003 ha acumulat un bon botí de rècords en categories inferiors (aleví, infantil) amb algunes actuacions extraordinàries. Amb una polivalència contrastada que l’ha fet anar dels 100 lliures als 400 estils amb solvència en els darrers anys, Juste ha arribat a rebaixar el rècord d’aquesta darrera prova en categoria aleví nedant 14 segons més ràpid que l’anterior plusmarquista. Amb aquestes exhibicions, ja fa temps que atrau l’atenció dels aficionats de la natació. L’estrella del CN Lleida està preparada per fer el salt de qualitat definitiu: el que la porta camí de l’èxit en categoria absoluta amb només 15 anys.

Paula Juste, lluint medalla el dijous a les instal·lacions del CN Barcelona / CN Lleida

La nedadora del CN Lleida ha estat una de les grans protagonistes del campionat estatal de natació en piscina de 25 metres que es disputa des d’aquest dijous i fins diumenge a les instal·lacions del CN Barcelona. En la primera jornada va meravellar amb una medalla de bronze als 400 lliures que aquest divendres ha superat amb una plata als 400 estils. Les medalles engresquen i criden l’atenció, però la seva progressió a l’aigua és tan bèstia que fins i tot els podis no semblen reflectir el talent i l’excepcional estat de forma de la catalana.

Aquest divendres Paula Juste s’ha penjat la medalla de plata als 400 estils molt lluny de la campiona Catalina Corró però per davant de nedadores contrastades com Jimena Pérez, Jessica Vall o Erika Villaécija en el seu darrer campionat. Juste arribava a la cita barcelonina amb un millor temps de 4:46.72 que ja ha rebaixat en les sèries matinals (4:44.66). La marca era il·lusionant però no la convertia en absolut en una candidata al podi. De fet, de repetir actuació hauria acabat la final en el 7è lloc. Però Juste sembla plenament conscienciada dels passos a seguir per brillar i a la final ha explotat per marcar un crono de 4:38.92, fins a 8 segons més ràpid que el seu millor registre fins ahir.

Aquesta barbaritat és equiparable amb el bronze obtingut dijous als 400 lliures. Juste arribava a la cita amb un millor temps de 4:12.27 aconseguit fa un mes i va colar-se a la final amb un registre de 4:07.64, un nou rècord estatal de la seva categoria millorant en més de tres segons l’anterior plusmarca de Melani Costa que es mantenia vigent des de 2004. Juste va nedar la final pel carril 1 i va demostrar una fortalesa extraordinària en les seves últimes piscines per acabar deixant enrere a nedadores com Àfrica Zamorano, Jimena Pérez o la mateixa Melani Costa.

Paula Juste, fa un parell de temporades, lluint medalles en categories inferiors / Cedida
Sabies que… Paula Juste va ser la primera protagonista de la secció La Promesa de la Revista Fosbury en paper? La periodista Maria Comabella va apostar per ella atès el seu bagatge d’èxits en categories inferiors. Si voleu “descobrir” més promeses, subscriviu-vos a La Fosbury.

El somni olímpic encara és lluny

Membre del projecte Espanya 2020 que inclou als esportistes que tenen opcions d’assolir el passaport olímpic cap a Tòquio 2020, Juste dona passos de gegant cap a l’elit. Acaba de sumar els seus dos primers podis absoluts i ha confirmat que serà un dels grans noms a seguir en els propers anys. Per cert: Ainhoa Campabadal, companya generacional del CN Caldes, també ha pujat al podi amb un rècord estatal als 100 lliures. Les nedadores del 2003 han decidit no esperar més: ha començat a arribar el seu moment.