¿Final de l’era Ledecky? Gwangju ens ha portat una inesperada derrota de Katie Ledecky als 400 metres estil lliure, categoria que dominava des de 2014

Un parell de dies després de la seva finalització, el Mundial de Gwangju, a Corea del Sud, ja podem analitzar en fred un dels fets més importants de tota la competició: S’ha trencat una de les ratxes més triomfals de tots els temps, la de Katie Ledecky.

147 victòries

Aquesta és la xifra que es va acabar el passat 21 de juliol quan la nedadora americana va perdre a la final davant de l’australiana Ariarne Titmus en una grandíssima remuntada. Han estat 147 victòries consecutives de l’americana en proves de 400 o més metres en estil lliure.

147 victòries, el que és el mateix, 5 anys i mig d’imbatibilitat a la piscina. Des del 17 de gener del 2014 fins al 21 de juliol de 2019, tot han estat victòries per Ledecky. Una autèntica barbaritat en el món d’una exigència descomunal com la piscina.

La seva anterior derrota datava del desembre de 2013, quan va acabar en sisena posició al Duel in the Pool de Glasgow en uns 400 metres lliures en piscina curta. Una prova on es va imposar Mireia Belmonte.

22 anys i molta història per escriure

De totes formes, potser és una mica prematur pensar en la fi del regnat de Ledecky a la piscina. Per un motiu ben senzill, i és que només té 22 anys. Nascuda el 17 de març de 1997, a la de Washington encara li queda molta corda.

Podi dels 400 metres estil lliure – @fina1908

Però és que Ledecky va començar a triomfar al més alt nivell amb només 15 anys, quan va aconseguir la seva primera medalla d’or als 800 metres estil lliure als Jocs Olímpics de Londres 2012.

De fet, precisament és als Jocs Olímpics on el seu palmarès encara no és tant exagerat, amb “només” 5 medalles d’or i una de plata. Veurem com afronta el repte als propers Jocs de Tòquio del 2020, i el seu enfrontament amb Titmus als 400 metres estil lliure.

Els invencibles

Totes aquestes dades les hem pogut aconseguir gràcies al magnífic recull de David Fernández a The Tactical Room, on parla dels invencibles de l’esport mundial. És a dir, equips o individus que han aconseguit més de 100 victòries consecutives.

Ara mateix, la classificació l’encapçala Jahangir Khan. El paquistanès va dominar l’esquaix mundial de l’abril del 1981 fins al novembre de 1986 on, en total, va acumular la barbaritat de 555 victòries consecutives.

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!