Emma Carrasco, campiona del món júnior de natació

2 minuts de lectura

El campionat del món de natació en categoria júnior confirma el talent d’Emma Carrasco.

La capital del Perú ha acollit la vuitena edició d’una cita plenament consagrada per gaudir del talent a la piscina dels joves d’entre 14 i 18 anys. En els darrers anys noms estel·lars com Kristof Milak, Caeleb Dressel, Rikako Ikee, Reegan Smith, Anton Chupkov o Taylor Ruck han triomfat en aquesta cita abans de confirmar el seu èxit en categoria absoluta. Entre tots ells ara s’hi suma el nom d’una nedadora del CN Sant Andreu que ja fa temps que apunta maneres i que ha viscut un estiu espectacular. Després de brillar al campionat d’Europa, amb doble medalla i títol als 400 estils, Emma Carrasco ha sumat dos nous podis al mundial i un nou triomf: la catalana és la nova campiona dels 200 braça.

En uns campionats que han canviat un parell de cops de dates i també de seu, a causa de la Covid-19 i de la guerra a Ucraïna, Carrasco ha trobat les condicions idònies per fer un enorme pas endavant en la seva trajectòria. I és que el darrer dia de competició ha triomfat per la porta gran. La nedadora nascuda el darrer dia de l’any 2005 s’havia plantat a la final dels 200 braça amb sensacions excel·lents i una marca que li permetia nedar pel carril 4. Candidata a tot. Des del primer moment la catalana ha dominat la prova i ha anat deixant enrere totes les rivals. La que li ha plantat més cara en el primer tram de la final ha sigut la japonesa Yumeno Kusuda, que li ha perdut l’estela a partir del segon hectòmetre fins al punt que Emma Carrasco no ha parat d’accelerar cap a l’or i ha acabat guanyant amb pràcticament tres segons de marge sobre la seva immediata perseguidora. Una bestialitat amb un registre final de 2:26.93 que la converteixen en campiona del món.

L’èxit a Lima, però, havia arribat en primer terme un parell de dies abans amb la medalla de bronze als 200 estils, una prova en què també havia pujat al podi a l’europeu, i convé no oblidar altres resultats de mèrit com el cinquè lloc assolit als 400 estils. Carrasco és polivalent i sens dubte és una alenada d’aire fresc per a una natació catalana que necessita nous referents després dels èxits assolits en la darrera dècada per Mireia Belmonte o Jessica Vall.

Un or onze anys després

La darrera esportista catalana en pujar al podi d’un mundial júnior de natació va ser Àfrica Zamorano, que va obtenir una medalla de bronze l’any 2015. Des del naixement d’aquesta competició l’any 2006 Catalunya només comptava amb dues campiones fins l’èxit d’Emma Carrasco. L’any de l’estrena de la cita impulsada per la FINA la badalonina Mireia Belmonte va presentar-se en societat amb dues medalles d’or (400 lliures i 400 estils), oferint una grata impressió que confirmaria anys després amb una trajectòria espectacular. Cinc anys després, el 2011, Judit Ignacio també va obtenir l’or mundialista als 200 papallona, en un any d’èxit indiscutible marcat també pels podis de Clàudia Dasca.