Dos rècords mundials camí dels 100 anys

2 minuts de lectura
Aquest cap de setmana hem vist rècords de tota mena en grans campionats mundials, des de l’atletisme al ciclisme. Un nedador australià n’ha batut dos en quatre dies.

George Corones té 99 anys i 11 mesos i és el nou plusmarquista mundial dels 50 i dels 100 metres lliures en la seva categoria: 100-104 anys, atès que el proper mes d’abril celebrarà el centenari i ja és membre d’aquesta categoria a tots els efectes. L’australià ha superat els anteriors registres amb unes diferències escandaloses, nedant 35 segons més ràpid que l’anterior rècord vigent des de 2014 a la prova curta (amb un temps total de 56.14 segons) i amb un minut de diferència als 100 lliures: 2:24.70, la nova marca a batre després dels 3:23.10 del britànic Harrison de fa 4 anys. Qui sap si encara serà capaç de batre un nou registre si acaba optant per nedar també els 50 braça en els propers dies.

El bon estat de forma de Corones va ser el detonant per tal d’intentar batre els rècords del món. L’australià estava convençut que podria millorar els registres de Harrison i la federació del seu país va organitzar una competició on només competia ell, però que va comptar amb un ampli seguiment mediàtic en una setmana en què la natació australiana tenia en els trials classificatoris per als Jocs de la Commonwealth el punt àlgid d’aquest primer trimestre. Així doncs, mentre 70 nedadors obtenien el bitllet per a la cita esportiva més esperada de l’any a Austràlia (els Jocs es disputen a Gold Coast) els flaixos i els titulars se’ls enduia un veterà de 99 anys.

Nedador actiu fins l’esclat de la segona guerra mundial, George Corones va recuperar la seva passió per l’aigua quan tenia 80 anys. Va ser llavors quan va tornar a nedar amb regularitat per mantenir-se en bona forma per recomanació dels metges. Tot i que en les darreres dues dècades els seus registres eren bons, Corones nedava en una piscina que no disposava de comptadors electrònics i cap dels seus registres anteriors havia pogut formar part dels registre oficials de la FINA.

_3ac36dd0-1e9d-11e8-ad3f-dce09461b5da

Dos rècords en quatre dies

Aquest any s’ha presentat com a únic competidor de la seva categoria a la piscina de Gold Coast que acollirà els Jocs i ha brillat com ningú ho havia fet abans. Dimecres va batre el primer rècord, als 50 lliures (“estava preparat per tocar la paret i acabar amb molta força amb la meva mà“) i ja va anunciar que dissabte tenia entre cella i cella un altre objectiu amb els 100 lliures. Quatre dies de diferència i dues actuacions sensacionals a l’aigua.

Amb 99 anys Corones completa una doble piscina tres cops per setmana i s’apropa al gimnàs a fer altres exercicis. Davant els mitjans es va mostrar orgullós del seu ritme sostingut i de la seva bona tècnica a l’aigua després de batre el rècord dels 50 metres:

“Les meves primeres dotze braçades han sigut molt equilibrades. El truc és anar avançant progressivament, afegint una mica més d’esforç a cada nova braçada. Ho he aconseguit fins als darrers 10 metres, quan ja estava molt cansat, però he continuat endavant sense cap gran complicació”.

Un ou dur cada matí

El seu fill, Harry Corones, va explicar el “secret” del seu pare:

“Com ho fa? És força senzill: cada matí es menja un ou dur, fa estiraments i entrenaments de natació acompanyats per un son reparador. Té un lema que no para de repetir: “si no et mous, cauràs mort”. Assegura que encara té moltes coses per millorar encara que estigui a punt de celebrar el seu centenari”

1519990387_249016_1519995312_sumario_normal

Emocionat per les reaccions de familiars, companys de club i aficionats en general, Corones podria intentar un nou rècord abans de celebrar els 100 anys el proper mes d’abril. Esperem que no li passi com a Robert Marchand, el magnífic ciclista que l’any passat va batre un rècord mundial amb 105 anys i a qui els metges han prohibit recentment l’ús de la bicicleta.

 

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!