El Circuit Català de Natació s’estrena amb un cartell de luxe

3 minuts de lectura

Aquest dissabte la piscina del CN Sant Andreu acull la 38a edició del Trofeu Alejandro López. És el tret de sortida a una nova edició del Circuit Català de Natació, un recorregut per diferents piscines de la demarcació de Barcelona que posarà el punt i final a Mataró, en ple estiu. En total, 7 trofeus i 12 dies de competició que s’han convertit en una de les grans plataformes de la natació catalana. Per a comprendre la magnitud del projecte: Aquest dissabte fins 329 nedadors catalans participaran a les proves programades al CEM Sant Andreu – La Sagrera.

Els guanyadors de l’any passat no ho tindran fàcil: Arnau Rovira i Erika Villaécija es van imposar a la classificació general de la temporada 2015-2016. El nedador del CN Sant Andreu ho va assolir després de superar en un frec a frec a Marc Vivas (CN Sabadell), amb remuntada inclosa a la darrera prova de Mataró. Villaécija, que va dominar amb comoditat el circuit, va obtenir el seu quart triomf. Això sí: no guanyava des de 2009 i la seva primera victòria a la general es remuntava 11 anys enrere. Sens dubte, dues actuacions meritòries premiades amb la victòria final.

Una estrena de traca i mocador

Mireia Belmonte i Erika Villaécija, la favorita i la vigent campiona

Dèiem, però, que no ho tenen fàcil a Sant Andreu: tots els nedadors olímpics catalans han decidit participar a la cita que estrena la temporada de trofeus. El calendari és propici i la flor i la nata de la natació catalana té ganes de tastar els 25 metres. El nom que brilla per damunt de tot és el de Mireia Belmonte. Recentment escollida com a millor esportista 2016 torna a un circuit que mai ha pogut completar sencer a causa dels compromisos internacionals o de lesions. Aquesta temporada 2016-2017 tampoc en serà l’excepció.

Belmonte ostenta, malgrat tot, 8 rècords del circuit, 4 d’ells en piscina curta. Aspira a sumar 3 triomfs aquest dissabte. D’altres noms que també seran protagonistes en categoria femenina són els de Jèssica Vall i Àfrica Zamorano, que neden a casa amb ganes d’imposar-se en les seves disciplines. I no ens oblidem de Marta González, que la temporada passada no va poder disputar les darreres proves del circuit quan era la principal alternativa al domini de Villaécija. Més enllà del CN Sant Andreu, serà interessant veure en quin estat de forma es troba Judit Ignacio.

En categoria masculina, Albert Puig i Antonio Arroyo apunten a lluitar pel triomf en més d’una disciplina. Les proves de fons, amb el mateix Arroyo, Rovira, Marc Sánchez o Albert Escrits prometen emocions fortes. També serà interessant veure què són capaços d’aconseguir els joves forjats al club barceloní. Noms com Arnau Honrubia, Ferran Martínez o Marc Ponce, de mica en mica, s’aniran fent un lloc en la part alta del circuit català.

Preparant el campionat del món

Mireia Belmonte i Jèssica Vall afronten a Sant Andreu el primer test previ al mundial de piscina curta. Aquesta cita arriba d’aquí a pocs dies, del 6 a l’11 de desembre, a Windsor, Canadà. Belmonte s’ha inscrit a tres proves que posaran a prova la seva capacitat contrastada de resistència en un sol dia: els 400 estils, els 400 lliures i els 1.500 lliures. Aquesta darrera prova no entra al programa mundialista però li servirà per agafar ritme de competició. Al Canadà sí que competirà en les dues proves dels 400 i a priori ho complementarà amb els 200 papallona, els 200 estils i els 800 lliures.

Jèssica Vall després d'aconseguir el bronze al mundial de Kazan 2015
Jèssica Vall després d’aconseguir el bronze al mundial de Kazan 2015

Jèssica Vall, de la seva banda, manté el seu idil·li amb la braça. Al mundial disputarà les tres proves de l’especialitat: els 50, els 100 i els 200. Després d’una actuació correcta a Rio de Janeiro, però sense complir els objectius marcats, la cita de final d’any és una gran oportunitat per tornar a aspirar al podi. També ens haurem de fixar en el mallorquí Joan Lluís Pons, que seguirà el mateix camí de preparació que Vall i Belmonte. El veurem competir a Sant Andreu.