Budapest ha acollit del 18 al 25 de juny una edició remoguda del mundial de natació després de canviar dates i seus i fer-se un lloc a l’atapeït calendari d’aquest estiu. Repassem noms destacats, des de Summer McIntosh fins a l’absent Lia Thomas.
Amb alguna absència sonada com la de l’australiana Ariarne Titmus, que ha optat per prioritzar els Jocs de la Commonwealth abans que aquest mundial aparegut com un bolet al bell mig del calendari, el cert és que Budapest 2022 ha ofert un gran campionat a la piscina malgrat el seu impacte mediàtic reduït a casa nostra per la manca de cobertura televisiva en directe. Mentre la competició continua amb les aigües obertes, els salts o el waterpolo, triem cinc històries viscudes en la natació en línia, dominada un any més amb mà de ferro pels Estats Units.
Summer McIntosh: la sensació adolescent
Amb només 15 anys la nedadora canadenca Summer McIntosh ha viscut el seu segon gran campionat internacional després de debutar als Jocs de Tòquio l’estiu passat. La seva progressió a l’aigua és tremenda i en el seu debut en un campionat del món s’ha penjat quatre medalles, dues d’elles d’or, a banda de batre tres rècords del món en categoria júnior i uns quants rècords del Canadà. Cada cop que Summer McIntosh es llança a l’aigua es fa una mica més gran, i la seva polivalència (puja al podi en estils, en papallona i en crol) li augura un futur immens. Més ràpida que Ledecky o Titmus a la seva edat, és el nom que cal seguir en aquest cicle olímpic cap a París 2024.
Filla d’una nedadora professional que va arribar a pujar al podi en uns Jocs de la Commonwealth, el talent esportiu li ve de sèrie i és extens a casa: la seva germana gran va optar pel patinatge artístic sobre gel i aquest hivern va pujar al podi del campionat del món júnior. Quina família!
El rècord de Ledecky
Seria absurd no destacar el mundial de la millor nedadora de la història. Katie Ledecky ha guanyat quatre ors a Budapest 2022, imposant-se en totes les proves que ha disputat (400, 800 i 1.500 lliures, a banda del 4×200 relleus). Amb aquest botí la nord-americana es converteix en la nedadora més llorejada de la història dels mundials de natació, amb 22 medalles, 19 d’elles d’or. A Hongria Ledecky “només” ha aconseguit dos rècords dels campionats, nedant una mica més lenta que en el seu millor moment esportiu, però dominant les seves proves amb una superioritat evident. Entre les nombroses fites que ostenta, hi suma ara els seus cinc títols consecutius en mundials en una mateixa distància (800 lliures), cosa que ningú havia aconseguit fins ara.
El retorn de Ruta Meilutyte
Si sou dels que vau poder veure els Jocs Olímpics de fa deu anys celebrats a Londres és probable que recordeu el fenomen Ruta Meilutyte, una lituana de només 15 anys que va arrasar als 100 metres braça quan ningú sabia ben bé d’on havia sortit. La seva flama es va mantenir ben viva l’any següent al mundial de Barcelona, replicant l’or en la mateixa distància, i de mica en mica es va anar difuminant amb una plata a Kazan 2015 i la pèrdua de protagonisme a les grans cites internacionals de forma progressiva.
El maig de 2019 va anunciar la seva retirada de l’alta competició després de ser sancionada durant dos anys per saltar-se controls antidopatge, però a finals de 2021 va tornar a competir a Lituània i aquest 2022 ha recuperat la seva esplendor en uns mundials guanyant l’or als 50 braça i el bronze als 100 braça quan ja ningú l’esperava. Meilutyte també ha reprès la seva activitat a les xarxes socials, per arrodonir un retorn a l’esfera pública de la natació del tot inesperat.
Sarah Sjöström i la longevitat incansable
Ja fa 13 anys que la nedadora sueca va proclamar-se campiona del món per primera vegada. Un any abans ja s’havia proclamat campiona d’Europa amb només 14 anys i ara que dobla l’edat i en té 28 manté el seu domini de les proves curtes de velocitat mentre va forjant un palmarès difícilment igualable. A Budapest 2022 Sjöström s’ha imposat als 50 lliures i als 50 papallona, a banda de sumar una plata als 100 lliures. Amb aquests tres podis la nedadora nòrdica se situa com la nedadora amb més medalles en proves individuals de la història dels campionats del món, amb un total de 19, tres més que Ledecky i a només una d’igualar Michael Phelps. Si l’any que ve torna a haver-hi mundial, el rècord absolut pot caure a les seves mans.
La votació de la FINA
Si algú s’ha endut titulars malgrat no haver viatjat a Budapest aquesta és Lia Thomas, una nedadora nord-americana que el mes de març es va convertir en la primera esportista trans en guanyar un títol de la primera divisió de la NCAA universitària en qualsevol de les seves modalitats esportives. Thomas, que havia competit en categoria masculina fins el 2020, va anunciar la seva intenció de ser olímpica a París 2024 i totes les alarmes de la Federació Internacional de Natació (FINA) es van encendre immediatament. Amb el canvi de política del COI a finals de 2021 per deixar més capacitat de decisió a les federacions internacionals, la FINA ha vist una escletxa i en el seu congrés celebrat a Budapest en l’inici del mundial va aprovar, a la pràctica, excloure les dones trans de les seves competicions femenines.
La FINA ha parlat de crear una categoria “oberta” on pugui competir a l’elit qualsevol persona, però de moment, això només és una declaració d’intencions. Diverses associacions en defensa dels drets LGBTI+ han criticat durament la nova normativa de la FINA que marca en els 12 anys l’edat màxima per fer la transició de gènere. És una evidència més que el xoc entre identitats de gènere i la igualtat d’oportunitats en l’esport binari de tota la vida no està en absolut resolt.