Arriba el torn de la Generació 2003

2 minuts de lectura
Del 4 al 8 de desembre Glasgow acull els Campions d’Europa de natació en piscina curta.
Ni Mireia Belmonte, ni Jessica Vall, ni Àfrica Zamorano, ni Lidón Muñoz ni Joan Lluís Pons. Cap de les grans estrelles de la natació al nostre país forma part de la convocatòria per al darrer gran campionat d’aquest 2019 que es disputarà a Escòcia a partir d’aquest dimecres. La Federació Espanyola de Natació ha optat per fer una convocatòria totalment renovada, amb nou noms de futur, per afronar una cita marcada com sempre per les absències, algunes de tan sonades com les de Sarah Sjöström o Adam Peaty. Mentre Katinka Hosszú procurarà un cop més brillar en un gran campionat internacional malgrat presentar-se amb un programa reduït de proves i fer-ho davant contrincants més joves i més en forma que ella, el focus des de Catalunya estarà posat en el paper que aconsegueixin dur a terme Paula Juste i Ainhoa Campabadal, les dues joies de la Generació 2003.
Campabadal i Juste, brillants al campionat d’Espanya de natació en piscina curta / RFEN

Talent confirmat al campionat estatal absolut

Després de brillar en els darrers anys en categories inferiors, amb mostres constants d’un talent immens i amb registres excel·lents convertits en algun cas en rècord català i estatal, Juste i Campabadal ja són una realitat al màxim nivell. Amb només 16 anys les dues nedadores catalanes sorgides del CN Lleida i del CN Caldes van ser les grans protagonistes del campionat estatal en piscina curta de fa quinze dies. Campabadal va brillar especialment als 200 metres lliures amb un temps d’1:56:59 i assolint l’or per davant la totpoderosa Lidón Muñoz, i va aconseguir la millor marca estatal de 16 anys en els 100 lliures (54:28). A Glasgow Campabadal competirà en ambdues proves i també en els 400 lliures, distància en què coincidirà amb Paula Juste, la seva companya i rival de la generació 2003. Juste, protagonista de la primera secció “Promesa” de la revista Fosbury en paper, ja havia meravellat l’any passat amb grans actuacions i més d’un podi en els campionats d’Espanya. Enguany ha anat més enllà i s’ha endut tres títols en els 400 lliures, els 200 i els 400 estils (amb millor marca estatal de 16 anys), les tres proves que conformen el seu programa als europeus. A més, la seva polivalència va quedar un cop més demostrada amb un bronze als 200 papallona.

Els Jocs, una opció ja no tan llunyana

Tant Juste com Campabadal lluitaran per millorar marques a l’europeu absolut de Glasgow i seguir la seva progressió imparable que augura un gran 2020 compaginant les proves júniors amb les absolutes arreu del món. Qui sap si seran capaces, més enllà dels objectius que els pertoquen per edat i trajectòria, de donar el salt definitiu i classificar-se per als Jocs Olímpics de Tòquio. Allò que semblava una quimera ja és una opció remota però raonable de cara als propers mesos. De fet, la convocatòria de Juste per a l’Amsterdam Swim Cup d’aquest mes de desembre, primer selectiu de cara als Jocs, ja indica que comença a haver-hi una mica de realitat en un somni que ve de molt lluny. Sense la vella guàrdia de la natació catalana, arriba el torn de la generació 2003 per començar a trepitjar fort en l’escena internacional. Lluny de lluitar pels podis, atents al potencial que mostrin les dues esportistes a les aigües escoceses.