Ona Carbonell s’encomana a Nelson Mandela

3 minuts de lectura
Si és cert allò que diuen que ningú no mor fins que no se l’oblida, Nelson Mandela és i serà immortal. Aquesta tardor farà sis anys que el líder anti-apartheid i posterior President de Sud-Àfrica va morir però com és ben lògic la seva estela és font d’inspiració permanent per molta gent. I també per esportistes de primer nivell.

Mandela s’associa a la seva Sud-Àfrica, a la lluita contra el racisme i pel progrés social. Mandela és la resistència, l’elegància, el poder negre. És el perdó des de la consciència. És la reclusió icònica a Rhode Island i el Mundial 95 de rugbi que va abraçar per recosir el seu país entre dues meitats fins llavors antagòniques. És ‘El Factor Humà’ de John Carlin que com tots els llibres és millor que la pel·lícula ‘Invictus’ de Clint Eastwood. Mandela és l’esperança d’un món millor al final del segle XX i l’expressió més popular i compartida d’aquella màxima del somriure de la victòria. Mandela és una llum potent que no va apagar-se quan el seu cos va dir prou. I que il·lumina a aquelles persones que l’escullen com a referència.

L’elecció més personal

Per tot això, segurament, una Ona Carbonell convertida dins la natació artística en competidora i referent a la vegada ha escollit Mandela per la rutina que la durà als seus setens Campionats del Món, aquest estiu. Una rutina que ella mateixa defineix com “nova, difícil i diferent”. Un repte que entoma amb perspectiva personal: “després de tots aquests anys vull agrair a l’esport tot el que m’ha donat”. Carbonell es reinventa i després de 15 anys a l’elit vol sorprendre encara més. I s’ha inspirat, explica, en el discurs que Mandela va fer en la cerimònia dels Premis Laureus l’any 2.000.

En aquella ocasió, Mandela va assegurar que “l’esport té el poder de canviar el món. Té el poder d’inspirar, d’unir les persones d’una manera molt especial i única. L’esport parla als joves en un indioma que entenen. L’esport pot crear esperança on hi havia desesperació. L’esport és més poderós que els governs per abatre les barreres racions i es burla de tots els tipus de discriminació”.

Com Carbonell traduirà la càrrega emotiva i transcendent de la intervenció de Mandela és encara una incògnita. “Normalment les rutines es fan amb música i jo ho faré amb un discurs, però són unes paraules que em transmeten molt”, ha dit a Carbonell. El secret es començarà a desvelar aquest cap de setmana. Precisament a casa nostra.

Les World Series, a Barcelona

I és que del 31 de maig al 2 de juny la Piscina Sant Jordi de Barcelona acollirà la vuitena etapa de les World Series de Natació Artística. De fet serà la última, perquè de Barcelona sortiran les classificacions finals per accedir a la Super Final del 14 al 16 de juny a Budapest.

Foto: https://www.aquatics.cat

Les World Series venen a ser tres competicions en una: World Series, Campionat d’Espanya Open – Trofeo Infantas i Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona. Per tant, hi haurà competicions de clubs i competició de països. I en aquesta competició de països és a on veurem les grans estrelles d’aquest esport. Els podis mundials estaran a Barcelona amb noms com Rússia, Ucraïna, Japó, Itàlia, Espanya.

Les xifres de les World Series de Barcelona:
11 proves, 27 països,  45 equips, 229 rutines i 312 esportistes

Molta expectació amb els duets mixts

Dues de les competicions més espectaculars seran les de duet mixt amb els campions del món i d’Europa com la parella russa, els italians i la gran estrella i figura cabdal dels duets mixts, Bill May.

Pau Ribes i Emma Garcia, components del duet mixt espanyol, explicaven en la presentació de la competició que tenen de competir a casa, “amb el nostre públic i la nostra gent”.

Foto: @PauRibes_Sincro

Pel què fa a les possibles medalles, són realistes sense descartar res: “Competirem amb els millors duets mixts del món, els millors de veritat, tots ells són podis mundials des del 2015, que és quan vam començar, per tant la nostra intenció és escurçar el màxim de distàncies per estar cada cop més a prop d’ells”. El duet mixt presentarà una nova rutina lliure inspirada en un tango i amb moviments nous i molt original.