Nadal i els altres reis de la pista

1 minut de lectura

Sembla que, després de molt de temps, Rafa Nadal s’ha retrobat a si mateix. El tennista de Manacor va guanyar primer el Torneig de Montecarlo i aquest passat diumenge va aconseguir el seu novè títol del Trofeu Godó. Un excel·lent inici de temporada batuda que el torna a situar com un dels grans rivals de Djokovic i que, a més, li ha servit per obtenir també un nou títol honorífic. Amb la seva victòria al Reial Club de Tennis Barcelona, Nadal és ja el tennista de la història amb més tornejos guanyats en terra batuda. En suma 49 i comparteix la primera posició amb l’argentí Guillermo Vilas.

Nadal Godó

És interessant observar la classificació històrica dels jugadors amb més títols guanyats en les diferents superfícies per comprovar com realment el tipus de pista sí que importa i veure com els especialistes en terra batuda són una espècie única. Només un dels jugadors del Top 5 de tornejos ATP guanyats en terra batuda (Bjorn Borg) apareix en algun dels Top 5 de les altres superfícies: dura, herba i moqueta.

Encapçalen la llista dels cinc tennistes amb més títols en terra batuda els mencionats Nadal i Vilas, amb 49, seguits per l’austríac Thomas Muster (especialista de la dècada dels 90 i que té 40 títols en aquesta superfície), i a més distància pel català Manolo Orantes i pel suec Bjorn Borg, els dos amb 30 victòries.

Els noms dels cinc tennistes amb més títols en pista dura canvien completament. El primer de la llista és Roger Federer, amb 60 títols; seguit pel nord-americà Jimmy Connors, amb 50 tornejos guanyats; Novak Djokovic i Andre Agassi, que en tenen 49; i per Pete Sampras, que va aconseguir 41 títols en aquesta superfície al llarg de la seva destacada carrera.

L’exclusiva superfície d’herba comparteix uns quants dels seus especialistes amb la pista dura. Així, Federer és també el jugador de la història amb més títols en herba, un total de 15. Sampras el segueix amb 10, i darrere seu van Connors amb 9 i John McEnroe i Lleyton Hewitt, amb 8 títols cadascun.

Federer

Finalment, queda la desapareguda superfície de moqueta, retirada el 2009 de la normativa dels tornejos ATP. Clàssics del tennis mundial ocupen el Top 5 en victòries en tornejos que es jugaven en aquest tipus de pistes. McEnroe és el primer amb 40 títols, seguit de Connors amb 38, Ivan Lendl amb 28, Borg amb 20 i Boris Becker amb 19.

Així doncs, el cèlebre Bjorn Borg és l’únic dels màxims triomfadors en terra batuda que ha destacat també en una altra superfície. Podem seguir dient, però, que històricament i fins avui dia, els especialistes en terra batuda mengen a part.