Ragna Debats, satisfeta amb la medalla / MDS - VCampagnie

Ragna Debats s’exhibeix a la Marathon des Sables amb un triomf incontestable

2 minuts de lectura
Aquest dilluns els participants de la Marathon des Sables han conclòs una experiència única i han agafat el vol de tornada cap a casa.

El passat 12 d’abril la Marathon des Sables va programa la seva darrera etapa competitiva de la 34a edició d’una prova que ha arrelat al desert i al cor de molts aventurers i corredors amants d’experiències singulars. No era la jornada final per als més de 750 participants de la cursa, ja que el dissabte tenien una etapa solidària obligatòria que havien de completar si volien aspirar a finalitzar la prova, el diumenge l’entrega de premis i el dilluns l’inici del camí de tornada cap a casa. Ha arribat l’hora de fer balanç i de fixar-nos amb l’extraordinària actuació, un cop més, de Ragna Debats.

L’holandesa afincada a Catalunya des de fa una pila d’anys ha sigut la millor corredora de la Marathon Des Sables 2019 després de guanyar les cinc etapes disputades al desert del Sahara. Debats ha demostrat la seva condició de favorita pel bagatge esportiu acumulat en els darrers anys i ho ha fet en unes condicions força diferents de les que l’han portat a ser campiona del món de curses de muntanya ara fa un any a les muntanyes del Penyagolosa. En aquest cas Debats s’havia d’enfrontar a una cursa per etapes sota les dures condicions del desert, amb temperatures al migdia que s’enfilaven pràcticament als 30 graus, i córrer, a més, amb la motxilla a l’esquena, amb un pes que l’ha portat a patir alguns problemes físics però sabent en tot moment aguantar al capdavant de la classificació fins al final.

Una serp humana impressionant fent camí al desert del Sahara / Josuieff Photo

Debats ha acabat al dotzè lloc absolut de la prova i com a líder indiscutible de la classificació femenina per davant d’una guanyadora de la Marathon des Sables com la local Aziza Raji. La corredora de muntanya s’ha adaptat perfectament al ritme del desert i ha conclòs les cinc etapes competitives amb un temps total de 22 hores, 33 minuts i 36 segons, amb més de 2 hores i mitja d’avantatge sobre la segona classificada i amb més de vuit hores de marge sobre les corredores que s’han quedat fora del podi. Una exhibició en tota regla.

Els dolors abdominals soferts durant la prova ja són història per a Ragna Debats, que als seus títols de campiona del món de curses de muntanya i de raquetes de muntanya ara hi suma una victòria de gran prestigi a la Marathon des Sables. Ja ho deia quan començava la prova: “La Marathon des Sables és una cursa i quan afronto una cursa sempre ho faig amb la intenció de guanyar“. Dit i fet: un nou i extraordinari triomf al desert del Sahara que de ben segur recordarà com una de les cites esportives més especials que ha disputat mai.