L’etapa catalana del Tour 2016 al detall

El passat dimarts vam conèixer el recorregut del Tour de França 2016. Una edició plena de muntanya i amb ascensions cèlebres com el Mont Ventoux. I una edició que pels aficionats catalans al ciclisme ens porta tot un regal: una etapa de muntanya de 184 km dels quals més de 2/3 parts seran al nostre país i la resta a Andorra. Així que val molt la pena veure amb detall quin serà el recorregut d’aquesta novena etapa del Tour 2016, coneguda oficialment amb el nom de “Vielha Val d’Aran-Andorra Arcalís”.

Com diu el nom, doncs, l’etapa començarà a la capital de la Val d’Aran i ho farà des del principi apuntant cap amunt, camí del Port de la Bonaigua. Si bé els primers quilòmetres de pujada són suaus a partir de Salardú el percentatge de desnivell comença a augmentar i s’inicia pròpiament l’ascensió al port. Són 13,7 km amb una mitjana d’un 6,1%. No és un port excessivament dur però servirà per començar a posar a lloc al que no hi arribi fresc de cames. Un bon indret per presenciar en directe l’etapa són les corbes de ferradura (amb rampes de l’11%) que hi ha als últims quilòmetres. Envoltades d’un paisatge espectacular, probablement s’hi podran veure en solitari els primers escapats de l’etapa.


*El recorregut exacte de l’etapa pot tenir alguna variació, a falta de que es publiqui l’oficial.

Uns escapats que segurament intentaran jugar-se-la a la baixada, que finalitza passat Esterri d’Àneu. Allà la carretera segueix amb un lleuger descens seguint el curs de la Noguera Pallaresa fins a Sort, on els ciclistes prendran el trencall per començar la pujada al Port del Cantó. Tampoc es tracta d’un port dur però sí que és llarg. En total l’ascensió és de 19 km al 5,4% de mitjana de desnivell. Servirà, sens dubte, per anar carregant a poc a poc les cames de tots els participants.

De Catalunya a Andorra

Un llarg descens deixarà als ciclistes a l’esplanada de la Seu d’Urgell i a les portes d’Andorra. Per terres andorranes no es prendrà el camí fàcil cap a Arcalís, ni de bon tros. A Andorra La Vella s’iniciarà el Coll de la Comella, 4,2 km al 8,2% de desnivell que segur que més d’un pensarà que els organitzadors es podrien haver estalviat. Des d’allà es baixarà cap a Encamp per iniciar el camí cap a Ordino pel quart i penúltim port de la jornada. Es tracta del Coll de Beixalis, 6,4 km amb un desnivell mitjà del 8,5% que amb tants quilòmetres acumulats i a falta de poc del final de l’etapa pot ser ja decisiu.

Etapa Tour. (www.letour.fr)
La baixada del Coll de Beixalis arribarà fins al poble d’Ordino per començar a pujar a poc a poc cap a Arcalís. El que es considerà l’ascensió al port final començarà a 10,1 km de l’arribada. I només iniciar aquest tram, a l’alçada del nucli del Serrat, ja hi haurà les rampes més dures, de fins al 12%. El camí seguirà en pronunciat pendent seguint la vall de Tristaina fins que als primers aparcaments de l’estació de Vallnord començaran un seguit de corbes de ferradura que seran el tram més esperat de la jornada. En aquest lloc segur que la presència dels aficionats serà massiva i és on podrem veure els favorits de la general donant-t’ho tot enmig de la cridòria dels seguidors. L’etapa finalitzarà a 2.240 metres després de passar per l’escultura en forma de lletra O de l’escultor italià Mauro Staccioli, que deixarà lloc als darrers metres de l’etapa.

– Imatge de portada de Flickr / Frans Berkelaar –

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!