Quim Fontané, subcampió del món de caiac en estil lliure a Sort | Victor Bigas

Matrícula per Sort, excel·lent per Fontané

2 minuts de lectura
Com el professorat que té unes normes i, sovint, han escamotejat matrícules d’honor a alumnes que ho mereixien, des de la Fosbury posem notes al Mundial d’estil lliure de piragüisme que s’ha celebrat durant tota la setmana passada a Sort i ho fem amb una matrícula d’honor a la localitat, que estrenava unes instal·lacions que han estat unànimement reconegudes i amb un excel·lent per a Quim Fontané.
Matrícula d’honor – Sort

La construcció de l’estadi l’Agüerola de Sort va cuejar, per retards i alguna polèmica però al final del Mundial es pot donar l’aposta per bona i sembla que projectarà Sort com una de les capitals mundials de la disciplina. Hi ha hagut unanimitat entre els participants a l’hora d’elogiar les possibilitats que oferia el recinte i les bondats de la localitat catalana. Només la calor, en alguns casos, ha fet la guitza als participants, un cop trets de l’aigua, és clar!

Tots els participants han elogiat les instal·lacions i l’ambient del Mundial de Sort

La final més esperada es va disputar dissabte a la nit amb les grades de l’estadi de Sort plenes d’aficionats disposats a gaudir dels millors especialistes del món en caiac freestyle al riu Noguera Pallaresa.

Cada palista comptava amb tres sèries de 45 segons amb l’objectiu de dur a terme el major nombre de figures possibles tenint en compte la seva complexitat tècnica (verticalitat, rotació, altura). Un espectacle total que, de fet, ja té una bona notícia associada: La capital pallaresa es perfila com a seu de la segona prova de la Copa del Món del 2020, del 3 al 5 de juliol

Excel·lent- Quim Fontané

Mantenir-se és el més difícil i Quim Fontané ho fa al podi, tot i baixar-ne un graó. Però de la plata que s’ha penjat només se’n poden treure conclusions positives i és el colofó a un gran campionat. Fontané defensava el títol aconseguit el 2017 a San Juan (Argentina) i des del primer moment ha demostrat que era un clar candidat a l’or. De fet, el català ha sigut l’esportista capaç de sumar la millor puntuació tant als quarts de final com a les semifinals.

Quim Fontané, subcampió del món de caiac en estil lliure a Sort | Victor Bigas

El nord-americà Dane Jackson va demostrar en la seva primera sèrie de la final que venia a recuperar el títol que ja va guanyar el 2013 i el 2015 i ha completat una primera actuació espectacular amb una puntuació final de 1.406,67 punts que li ha acabat donant el triomf. Un èxit que arriba 18 anys després que el seu pare també guanyés el mundial de la disciplina a Sort. Joaquim Fontané va anar de menys a més durant la final i ha sigut en el seu segon exercici quan ha pogut enfilar-se fins a la segona posició (1.260 punts) per davant el francès Sebastian Devred, un altre clàssic d’aquest esport que finalment s’ha penjat la medalla de bronze (1.211,67).

“Buscàvem el títol mundial i hi hem estat molt a prop. És una llàstima però estic molt content de la meva actuació en el mundial i de coronar-me subcampió del món. Ara toca pensar ja en la següent temporada i en el pròxim mundial”, afirmava Fontané.

El palista del Salt-Ter suma d’aquesta manera una altra medalla en un palmarès d’èxit on més enllà del títol mundial de 2017 hi brillen tres campionats d’Europa (2010, 2012 i 2016) i la Hurley Classic guanyada l’any passat. El 2018 les seves actuacions el van portar a ser escollit com a millor palista internacional de l’any en un reconeixement excepcional per a un especialista en caiac freestyle.