Les Falles i la pilota valenciana, una combinació immillorable

2 minuts de lectura

Com diria un amic meu “les falles i la pilota són una combinació que supera els bunyols amb xocolate“.

Les falles són la festa més internacional que tenim els valencians i la pilota l’esport autòcton per excel·lència. Segons l’investigador i  professor de sociologia de la Universitat de València Victor Agulló entre altres, l’esport de la pilota fou l’esport rei dels valencians des de  finals del segle XIX fins a  principis del XX i la ciutat de València va arribar a tenir més de 15 trinquets en diferents èpoques.

2
Malauradament, després d’un llarg període de decadència que ha arribat fins als nostres dies, hui tan sols tenim dos trinquets, privats, i continuem sense tenir cap instal·lació pública en tota la ciutat.

No obstant això, iniciatives com el campionat faller que reuneix nombrosos equips disputant partides en diversos carrers de la ciutat, altres competicions com la Lliga de Llargues que ha recuperat el carrer Cavallers,  i les noves activitats que s’estan duent  a terme des del canvi de gestió de l’històric trinquet de Pelayo, fan que la pilota estiga reviscolant progressivament i a poc a poc el cuquet de la pilota s’incorpore a nous aficionats.

Les falles són l’escenari ideal per mostrar la cultura del poble valencià a tota la gent. Música, gastronomia, pólvora, jocs, espais públics…, i sobretot la pilota són part de la festa de falles, i de l’1 al dia 19 de març els valencians tenim una oportunitat única per a mostrar-nos al món tal com som.

Equip València-Pelayo junt al President de la Generalitat. Foto: Tino Bendicho
Equip València-Pelayo junt al President de la Generalitat. Foto: Tino Bendicho

Per aquest motiu el trinquet de Pelayo, després de molt de temps, vol començar a aprofitar aquesta oportunitat i convertir-se en una parada obligada durant aquests dies. Per això, del 16 al 19 ha confeccionat un calendari especial de 4 dies seguits de partides, perquè tots puguen gaudir algun dia de l’esport dels valencians.

D’entre totes ressalta la del dimecres 16 a partir de les 17h, una jornada especial on els aficionats podran veure a la catedral els millors jugadors de les dos modalitats professionals: el raspall i l’escala i corda. També els dies 17, 18 i 19 tot aquell que s’acoste a Pelayo podrà vore grans partides d’Escala i Corda. A banda també de totes les partides que es disputen als trinquets, frontons i carrers habituals de les diferents comarques i que podeu seguir en l’agenda de pilotaveu.

Al mateix temps, el dijous 17 a partir de les 16h, entre les activitats de les Falles Populars, al carrer de Santa Teresa de València (Ca Revolta) hi haurà un taller d’iniciació a la pilota per a tots aquells que vulguen participar i conèixer de prop de la millor manera la pilota, practicant-la.

Així que ja sabeu, del 16 al 19 aprofiteu l’oportunitat per gaudir del millor esport i de les millors festes del món!