FOTO

L’acte de reconeixement al mèrit esportiu català ret homenatge a Josep Lluís Vilaseca El Govern també distingeix la trajectòria de Gerard Piqué

Aquest mes de desembre el Govern ha organitzat un acte de reconeixement al mèrit esportiu català.

Josep Lluís Vilaseca ha sigut una figura cabdal de l’esport català. Mort el passat mes de novembre amb 90 anys, el seu llegat és reconegut per tothom i no han trigat a arribar els actes d’homenatge a la seva contribució a l’esport del país. Un dels que sens dubte és més merescut és el viscut a l’acte de reconeixement al mèrit esportiu català celebrat al Museu Nacional d’Art de Catalunya. El Govern ha organitzat un esdeveniment en què Vilaseca ha tingut un protagonisme central en forma d’homenatge pòstum.

El barceloní va desenvolupar la seva activitat pública principalment en el món de l’esport i és especialment recordada la seva contribució com a primer secretari general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya entre els anys 1980 i 1995. Una dècada i mitja marcada per la primera Llei de l’esport, per la proliferació d’equipaments esportius arreu del país i per la creació del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès, espai clau per entendre des d’ençà l’èxit de l’esport d’alt nivell a Catalunya. Conegut també per la seva faceta com a vicepresident del Comitè Organitzador Olímpic de Barcelona 1992, Vilaseca va ser una peça clau de la junta directiva del FC Barcelona entre 1969 i 1977 i va ser un dels impulsors del fitxatge de Johan Cruyff i de la catalanització del club. Entre altres càrrecs, també va ostentar la presidència del Comitè de Control i Disciplina de la UEFA, va ser membre del Comitè Olímpic Espanyol i president de la Comissió Segle XXI del Barça.

Amb una llarga trajectòria com a advocat i com a polític, arribant a ser diputat al Parlament de Catalunya per CDC entre 1995 i 1997, Vilaseca ha acumulat diversos guardons i reconeixements al llarg de la seva vida entre els que sens dubte destaca la Creu de Sant Jordi atorgada l’any 2002. L’homenatge pòstum per part del Govern no només va ser una simple distinció, sinó que va anar acompanyat de paraules sentides per part de Meritxell Budó, consellera de la Presidència i portaveu del Govern:

“Trajectòries com les que avui homenatgem són imprescindibles si volem mantenir-nos com un referent en l’àmbit esportiu arreu del món i perquè mantinguem l’alt nivell dels nostres esportistes, tècnics i directius, assolint molts èxits i triomfs. Josep Lluís Vilaseca va ser un home clau de l’esport a Catalunya amb una exitosa trajectòria personal i professional lligada al món de l’advocacia i com a directiu del FC Barcelona”.

El guardó al mèrit esportiu reconeix el treball i el mèrit d’esportistes i entitats esportives de Catalunya, que a través de la seva tasca i èxits contribueixen a la promoció i el creixement de l’esport al nostre país, així com la internacionalització de Catalunya. De Josep Lluís Vilaseca, l’Executiu ha reconegut el seu paper destacat com a creador del sistema esportiu de Catalunya, així com una trajectòria en què va excel·lir també com a dirigent en entitats i organismes de l’esport internacional i del moviment olímpic. D’altra banda, el Govern ha atorgat el premi a Gerard Piqué per la importància de les seves fites esportives per a l’esport català i per ser un esportista referent a nivell internacional.

Gerard Piqué, amb el guardó al mèrit esportiu català / Govern

El defensa blaugrana també s’ha endut l’elogi de la consellera Budó:

“Ell representa l’essència de l’esport català. Es nodreix des de la base, es projecta a nivell internacional i esdevé referent. És un clar exemple d’esfor, perseverança, dedicació i il·lusió per la feina ben feta, valors que també representen l’esport català i el nostre país. Ha defensat Catalunya i els catalans, malgrat el context advers, i ha esdevingut un dels millors ambaixadors del nostre país”.

El Premi Nacional de l’Esport, a l’horitzó

L’actual secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha ressaltat la rellevància del reconeixement per posar en valor la importància de l’esport a casa nostra:

“És un dels pilar fonamentals sobre els quals s’ha construït la Catalunya dels darrers cent anys i una de les eines més potents de cohesió social de les que disposem, així com un motor de benestar i salut, de dinamització econòmica i generador de referents per a la societat i especialment per a la gent més jove”.

Figueras ha reblat el clau explicant que els reconeixements atorgats aquest 2020 són el preludi del que ha de venir: “Avui posem les bases del que ha de ser el Premi Nacional de l’Esport. Ho fem en temps de pandèmia per manifestar la importància de l’esport al país i per reivindicar l’esport segur“.