Una nedadora en una de les Vies Braves de la Costa Brava. Imatge cedida el 14 de juny del 2019 (Horitzontal)

La moda del turisme esportiu en aigües obertes

3 minuts de lectura
Nedar en aigües obertes és una experiència única, molt recomanable. Ve a ser com protagonitzar tu mateix aquelles imatges que semblen pròpies d’anuncis estivals de cervesa. Es pot anar a preu fet com els esportistes que s’hi dediquen o baixar al nivell dels mortals i gaudir dels paisatges tot nedant, esperant com deia el poeta grec i el cantautor català “que el camí sigui llarg, ple d’aventures, ple de coneixences”.

La xarxa per nedar en aigües obertes Vies Braves estrena sisena temporada amb 26 itineraris arreu de Catalunya i amb noves experiències sensorials pensades per connectar el mar amb l’esport. Entre aquestes, destaquen les que combinen el ioga amb la natació o amb la pràctica del paddle surf. Nascuda ara fa cinc anys a la Costa Brava, Vies Braves ja s’ha estès a la costa del Maresme, a la de Barcelona, a la de Tarragona i també compta amb un itinerari a l’embassament de la Baells (Berguedà). En total, està present a setze municipis catalans. Durant aquest estiu, Vies Braves ha programat més de 180 activitats gratuïtes al litoral.

Vies Braves engega la seva sisena temporada amb la mirada posada en les noves experiències sensorials que ha dissenyat per apropar el mar i les aigües obertes al gran públic. La pràctica de la natació i l’snòrkel, la descoberta del litoral des de l’aigua i el foment d’actituds respectuoses cap al mar i els oceans són els eixos fonamentals que guien la iniciativa, pionera al món.

Un grup de nedadors entrant al mar per nedar en una de les Vies Braves. Foto cedida 

El fenomen del turisme esportiu

Un dels fundadors del projecte Vies Braves, el nedador Miquel Sunyer, explica que “els municipis que formen part de la xarxa demostren la seva decidida aposta pel turisme esportiu, responsable i sostenible, que són els valors intrínsecs del projecte”.

Més de 180 activitats gratuïtes

Durant els mesos d’estiu, Vies Braves programa més de 180 activitats gratuïtes per a tots els públics al litoral català. A cada itinerari marí se n’hi organitzen dotze (de les quals vuit són de natació i les altres quatre, d’snòrkel). Enguany, dues de les vuit sessions de natació seran d’iniciació a les aigües obertes. A més, una de les dotze es dedicarà a la natació ecològica (eco-swimming), que consisteix a recollir la brossa que pugui surar al mar o estigui al fons mentre es neda o es fa snòrkel.

A banda de les activitats que fomenten la vessant més lúdica de l’esport, Vies Braves organitza també un esdeveniment competitiu en el circuit permanent de Swim Run que té ubicat a la Costa Brava Nord. El circuit de Swim Run intercala sectors de natació i sectors de trail al llarg de 16 quilòmetres entre els municipis de Portbou, Colera i Llançà.

Enguany, se celebra la quarta edició de la Swim Run Mar d’Amunt que tindrà lloc el dia 1 de Setembre a Llançà.
Nedadors en una de les Vies Braves vistos des del fons marí. Imatge cedida 

Què son uses “swimming holidays”?

D’altra banda, Vies Braves potencia aquest 2019 les anomenades ‘Swimming holidays’, una proposta de vacances a mida per a clubs de natació i triatló per fer estades i entrenaments durant la temporada d’estiu. A més, Vies Braves, que s’ha constituït com a agència de viatges, organitza l’allotjament i el servei de guiatge dels grups que contracten el paquet. Vies Braves forma part de la marca Actiu i Aventura i del Segell de Turisme Esportiu de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), amb qui col·labora per a la promoció internacional de Catalunya com a destí turístic i esportiu.

2,5 milions d’impacte
Durant l’any passat, segons recull un informe elaborat per BiM Consultors, la xarxa Vies Braves va generar un impacte econòmic de més de 2,5 milions. A més, també ha contribuït a crear més de 40 llocs de treball anuals. Durant l’any passat, sense comptar aquells usuaris que van fer servir les vies pel seu compte, hi va haver 1.730 persones que van participar a les activitats organitzades per Vies Braves. Un 60% dels quals van ser homes d’entre 30 i 45 anys.
L’estudi també recull que Vies Braves també contribueix a incentivar la pràctica esportiva. De fet, un 12% dels enquestats admetien que no feien activitat física de forma recurrent, però sí que es van animar a participar en alguna activitat de les Vies Braves.