La selecció catalana de korfbal és la gran absent en els World Games que s’inauguren avui a Wroclaw

2 minuts de lectura

*Notícia publicada originalment al web de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes – Seleccions.cat

La selecció catalana de korfbal (FCK) està reconeguda a tots els efectes per la federació internacional i, per tant, té dret a participar en totes les competicions que organitza l’IKF, siguin d’àmbit europeu o mundial. L’única excepció són els World Games, la desena edició dels quals s’inaugurarà avui a Wroclaw (Polònia) amb la participació de tots els rivals habituals de Catalunya: els Països Baixos, la Xina Taipei, Alemanya, Xina, Polònia, Gran Bretanya, Bèlgica i Austràlia. Cinc d’aquests equips són europeus i no s’ha d’oblidar que la selecció catalana, fa menys d’un any, es va proclamar tercera en el campionat d’Europa absolut. Esportivament, amb una situació política normal, la seva presència seria segura.

161231_Bronze_europeu_2016_1
La selecció catalana de korfbal, tercera al campionat d’Europa Absolut 2016

L’obstacle del CIO

Reservat a esports i modalitats que no formen part del programa olímpic, i disputat cada any posterior a la celebració d’uns Jocs Olímpics, l’esdeveniment està organitzat per l’Associació Internacional dels Jocs Mundials (IWGA), que actua sota el paraigua del Comitè Internacional Olímpic (CIO). Això vol dir que, d’acord a la modificació de la Carta Olímpica del 17 de juliol de 1996, només hi poden participar països reconeguts per les Nacions Unides, independentment de les realitats identitàries i estructurals de cada país i de cada esport. És la mateixa situació que pateixen Escòcia o Gal·les, que no ho poden ser en els tornejos olímpics de futbol, hoquei sobre herba o rugbi malgrat ser habituals als campionats d’Europa i del Món. En el seu moment va sorgir la possibilitat que l’equip de la FCK participés en els World Games tot representant Espanya però, lògicament, aquesta opció es va descartar.

Un any gairebé perdut

La no participació a Wroclaw implica un greuge comparatiu per a la selecció catalana de korfbal, que cada quatre anys té una oportunitat menys que els seus rivals de posar-se a prova i acumular experiència a escala internacional. D’aquesta manera, mentre els Països Baixos, Bèlgica o la Xina Taipei han preparat els World Games com a la gran competició del 2017, l’equip nacional de Catalunya, aquest any, només ha pogut participar oficialment en els dos grans esdeveniments anuals de base que organitza la IKF: els mundials sub-17 i sub-19. El fet de tenir restriccions fins i tot en un esport plenament reconegut com és el korfbal exemplifica perfectament la necessitat de la independència per al ple desenvolupament de l’esport català, ja que, amb la situació actual, Catalunya difícilment podrà tenir accés a qualsevol competició patrocinada pel CIO.

L’excepció del futbol sala

L’única participació de Catalunya en uns World Games es va produir ara fa quatre anys i de manera no oficial. La selecció catalana de futbol sala va prendre part en un torneig paral·lel a l’edició de Cali 2013, en una ciutat diferent i tot aprofitant que el seu esport era d’exhibició. A Wroclaw, per exemple, el futbol sala ja no forma part del programa. L’equip català va guanyar el primer partit contra Austràlia (5-3) però després va perdre contra dues potències com el Brasil (4-2) i Colòmbia (10-3).

De tots depèn que aquest únic precedent, l’any 2021, es pugui fer extensiu a tots els esports i de manera ben visible. L’1 d’octubre ens juguem, entre infinites d’altres coses, poder ser en les cerimònies d’inauguració amb bandera, equipament i delegació pròpies. Als World Games, als Jocs Olímpics o als mundials de qualsevol esport. Sense restriccions i fent justícia al nostre treball, tradició i personalitat pròpia.

* Notícia de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes