Dia 10: Venge i Salguero, a les portes del podi

2 minuts de lectura
La desena jornada de la cita paralímpica a Tòquio 2020 conclou sense medalles per als esportistes del nostre país.

Quan queden ja només dues jornades per acabar els Jocs Paralímpics les opcions de podi es redueixen i acaben grans competicions com la natació o el ciclisme, disciplines en què aquest divendres Christian Venge i Óscar Salguero s’han quedat a les portes de la medalla.

La prova en ruta de ciclisme en categoria B era un dels grans al·licients del dia. El tàndem format pel veteraníssim Christian Venge i Noel Martín era un dels candidats a podi però ha hagut de superar un obstacle en forma de problema mecànic inicial que els ha fet anar a contrapeu durant tota la prova. Un dels duos holandès ha atacat de lluny i s’ha format un quartet perseguidor que en cap moment ha tingut intenció de lluitar per l’or, sinó que ha avançat amb calma pensant en la plata i el bronze. A la penúltima volta l’altre tàndem holandès ha atacat amb molta força i els francesos han accelerat per deixar enrere els tàndems de la selecció espanyola. Finalment Venge ha entrat quart, a 1:11 del bronze en un final marcat, de nou, per la pluja.

En natació la jornada ha comptat amb un altre quart lloc, el que han aconseguit l’equip de relleus 4×100 estils masculí de 34 punts amb Óscar Salguero assumint la braça i José Antonio Marí la papallona. L’aposta per deixar els nedadors de categories superiors al final no ha servit per culminar la remuntada i l’equip espanyol no ha tingut opcions reals de podi malgrat acabar amb un bon temps de 4:15.84. La brillantor a la piscina, però, se l’endú Xavi Torres, l’home que ja nedava a Barcelona 1992 i que avui ha batut en dues ocasions el rècord estatal dels 50 esquena S4, primer per classificar-se a la final i després per acabar la gran cita en setena posició (46.93), demostrant estar en plena format malgrat la seva indubtable veterania. En la mateixa prova Miguel Luque s‘ha quedat sense diploma.

Altres que tampoc han pogut endur-se el diploma han sigut Adrián Castaño, fora de la final KL1 de piragüisme en aigües tranquil·les, i Nagore Folgado, que amb el guia Enric Martín han rebut una desqualificació a les semifinals dels 200 metres llisos T12.

Un dels plats forts del dia s’ha viscut al pavelló, amb la disputa de les semifinals entre Espanya i els EUA resolta a favor dels nord-americans, màxims favorits, per 66 a 52. El partit s’ha decidit al segon quart, quan els jugadors estatunidencs han viscut uns deu minuts pletòrics malgrat els intents durant tot el partit de Jordi Ruiz (14 punts) i d’Óscar Onrubia (2 punts) al darrer quart per retallar distàncies. Ara els tocarà lluitar pel bronze contra la Gran Bretanya.

Mapamundi de les medalles als Jocs Paralímpics de Tòquio 2020 per estats