Quan el gel és el refugi

3 minuts de lectura
Durant diversos anys, Somàlia ha encapçalat el rànquing d’estats fallits elaborat pel think tank nordamericà Fund for Peace.

Avui en dia la situació no ha canviat i només Sudan del Sud té el trist honor d’haver avançat la República Somalí en aquest indicador que mesura les diferents causes que expliquen la fallida d’alguns països. Indrets on l’estat no és capaç d’aprovisionar de serveis públics la població i on, per tant, es viu sota el control de grups paramilitars. Pels qui vulgueu aprofundir en aquesta situació, us recomanem aquest article del CIDOB i aquest reportatge al terreny del periodista basc Jon Sistiaga.

Segons l’ONU, més d’un milió de somalis s’han vist obligats a migrar en les darreres dècades a causa els conflictes bèl·lics i les greus sequeres que pateix la banya d’Àfrica. En una població poc més gran que el de Catalunya, aquesta xifra és especialment greu. Els països nòrdics són uns dels principals receptors de persones amb estatus de refugiat; és allà, concretament a Suècia, on un grup de persones originàries de Somàlia ha trobat en el bandy el seu propi refugi.

Però… què és el bandy?

Un esport d’hivern encara poc conegut a casa nostra però que té molts números d’entrar com a disciplina olímpica als Jocs que es disputaran d’aquí a quatre anys a la Xina. El bandy podria ser considerat una barreja entre hoquei gel, hoquei herba i futbol.

barreja l’ hoquei gel, l’ hoquei herba i el futbol

Hoquei gel en tant que la superfície en la qual es disputa està gelada. Hoquei herba, perquè s’utilitzen estics i pilotes molt similars a la de l’esport egarenc per excel·lència. I futbol perquè les dimensions del terreny de joc són les mateixes (50×100 metres a l’aire lliure), així com el temps de joc (dues parts de 45 minuts) i el nombre de jugadors (onze).

bandy

De Borlänge als campionats del món

El bandy és considerat un dels esports nacionals a Suècia, i allà és on comença aquesta història. Concretament a Borlänge, una ciutat de 50.000 habitants al bell mig del país i en la qual més del 20% de la població tenen una altra nacionalitat. Entre ells en destaca la colònia somali, especialment present al barri de Tjärna Ängar, també conegut com la petita Mogadiscio.

És allà on Hans Grandin, un entrenador jubilat d’aquest esport, va tenir la idea. Ajuntar un grup de migrants per tal d’unir-los a l’equip de bandy de la ciutat, afavorint així la seva integració i cohesió dins la població local. La idea va tenir una genial acollida tant entre els locals, que voluntàriament ensenyaven a patinar i a jugar, com en la població somali, que el que mai esperava és que en pocs mesos es trobaria disputant un campionat mundial.

L’esport com a eina d’integració social

El cas de Borlänge és una mostra més de com important pot ser l’esport com a eina d’integració i de cohesió social en contextos de risc. L’esport gairebé no necessita llenguatges, fet que el converteix en una gran porta d’entrada de cara a la comunicació i l’entesa entre persones de diferents comunitats culturals. El projecte engegat pel bo d’en Hans ja fa cinc anys que segueix en peu, i la selecció continua competint any rere any als campionats mundials d’aquest espectacular esport, molt menys violent que l’hoquei gel (no estan permeses les baralles ni els cops).

portada1?

I els resultats?

Havent estat temptat de ni tant sols esmentar els resultats, ja que evidentment és el menys important en aquesta història, donarem el gust a aquells qui no s’hi puguin estar.

Entre totes les participacions, Somàlia no ha guanyat encara cap partit. Com és evident, disputa sempre el Campionat B, en un format similar al del rugbi. Més enllà d’això, els grans dominadors del bandy a nivell mundial són Suècia i Rússia, principalment, i Finlàndia, Noruega i el Kazakhstan en un segon esglaó.

El campionat femení es disputa cada dos anys i fa tot just unes setmanes va celebrar la seva novena edició a la ciutat xinesa de Chengde, on Suècia va revalidar el títol al vèncer l’equip rus per 1-0 (el mateix resultat de l’any 2016).

swedenrussia

Pels qui tingueu més curiositat en aquest esport, esteu de sort! Els campionats del món masculins –del primer nivell– s’estan disputant aquests dies a Khavarobsk (Rússia): aquesta mateix dissabte s’enfronten en semifinals Suècia i el Kazakhstan per una banda, i Rússia i Finlàndia per una altra. Aquest diumenge arriba la gran final, a priori entre suecs i russos, que s’han enfrontat a la lligueta amb victòria còmode per als escandinaus (6-3).

Per acabar, la cirereta del pastís: i és que aquest magnífic experiment s’està duent a terme a la també sueca Karlstad, aquest cop amb ciutadans afganesos. De moment encara no poden disputar competicions internacionals, doncs els falta el vist-i-plau del Comitè Olímpic Afganès, però ja disputen partits amistosos amb els companys somalis.