Les novetats del COI per a Pequín 2022

2 minuts de lectura
Mentre els Jocs Olímpics de la Joventut de Buenos Aires d’aquesta tardor enfilen els seus preparatius finals i molts esports comencen a programar proves puntuables per a accedir als Jocs de Tòquio 2020, el COI redissenya els Jocs d’hivern de 2022.

Quan falten tres anys i mig perquè la capital de la Xina es converteixi en seu hivernal després d’haver acollit uns Jocs d’estiu aquest mateix segle XXI, el COI ha aprovat els canvis que es viuran a la cita asiàtica de Pequín 2022. A grans trets, canvis de poca volada per mantenir l’essència que ja coneixem i que hem viscut recentment a Pyeongchang 2018, però en la línia que ja fa un cert temps dibuixa l’olimpisme: tendir cap a l’equilibri de gènere, atraure el jovent, vigilar amb la magnitud de l’esdeveniment.

D’entrada ja no sobta la reducció del nombre de participants als Jocs Olímpics: el COI en preveu 2.892, 41 menys que l’edició d’enguany. L’olimpisme de mica en mica és conscient que el gegantisme de les darreres dècades també té límits i ja no està tan interessat en créixer per créixer, sinó en intentar mantenir la seva posició de súper esdeveniment. Lluny dels 10.000 esportistes d’uns Jocs d’estiu, les quasi 3.000 persones que competeixen en una cita hivernal són un autèntic repte logístic en espais de muntanya. La lleugera reducció del nombre d’esportistes no frena l’augment de proves del programa olímpic, que creix en sis noves disciplines.

Lu Jiayu, medallista de plata a Pyeongchang 2018, una de les grans estrelles dels esports d'hivern xinesos
Lu Jiayu, medallista de plata a Pyeongchang 2018, una de les grans estrelles dels esports d’hivern xinesos

Reunit a Lausana aquest dimecres, el COI ha validat la irrupció del boblseigh individual (que seguirà el camí del luge i de l’skeleton) i del Big Air, una de les disciplines que ha sumat més espectadors en els darrers anys en el surf de neu i en què Queralt Castellet també ha estat capaç d’assolir bons resultats més enllà del half pipe. La gran novetat, però, són les proves mixtes, una aposta que el COI ja ha fet per a Tòquio 2020 i que referma amb la introducció de quatre disciplines a Pequín 2022.

Quatre relleus mixtes que segueixen l’estela d’allò que ja és una realitat, per exemple, en el biatló. Les novetats arribaran en els salts de trampolí, en el patinatge de velocitat en pista curta i també en el surf de neu, en la modalitat de cros. Les places per a dones creixen i s’enfilen al 45,44% del total de participants. Un nou augment després que a Corea del Sud s’hagi batut el rècord històric hivernal amb un 41% de dones. A la pràctica, el patinatge, el biatló i el cúrling ja programaran el mateix nombre de proves i participants en categoria masculina i femenina.

PyeongChang_2018_5153_(26667326758)
Els relleus mixtes faran acte de presència al short track

La voràgine xinesa davant Pequín 2022

Des del moment en que es va conèixer l’elecció de Pequín, les autoritats xineses han implementat un pla per intentar portar els esports d’hivern del seu país a un nou nivell competitiu. Més enllà d’això, part de la població ha expressat la seva preocupació per l’escalada de la construcció “falsejada” i de l’ús inevitable de la neu artificial per garantir l’èxit de l’esdeveniment: la Xina està construint diversos resorts d’hivern, està contractant especialistes tècnics procedents d’altres països i està oferint una nova via d’expansió a la indústria de la construcció en les muntanyes ubicades a quatre hores de la capital. Una voràgine per lluir potència esportiva i organitzativa d’aquí a quatre anys.