Els primers Jocs Olímpics sense públic de la història

1 minut de lectura
Aquest dijous al migdia hem conegut que les restriccions per la pandèmia deixen els espectadors japonesos fora de les instal·lacions esportives de Tòquio.

D’aquí a 15 dies es viurà un dels moments més curiosos de la història de l’esport. L’Estadi Olímpic de Tòquio serà l’escenari de la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics i no tindrà públic a les grades. Els espectadors tampoc podran accedir al recinte durant les competicions esportives i aquesta mesura serà vàlida per a totes les competicions dels Jocs. El missatge és explícit: que els japonesos segueixin els Jocs per televisió des de casa seva.

Ja fa uns quants mesos que el govern japonès i el COI van anunciar que no hi hauria públic als Jocs procedent d’altres països. La reducció de les xifres de contagi al Japó durant el mes de maig i de juny feia pensar que els aficionats locals sí que podrien veure els Jocs en directe amb les limitacions d’aforament anunciades, però tot plegat ha perdut força molt ràpidament davant l’augment de nou dels contagis i la previsió que segueixin a l’alça durant les properes setmanes. El govern japonès i el COI han acordat frenar en sec la rumorologia i ha anunciat que no es permetrà als aficionats accedir a les competicions en cap cas, de manera que els de Tòquio seran els primers Jocs de la història que es disputaran a porta tancada.

Seiko Hashimoto, president del comitè organitzador, ha demanat disculpes als aficionats que ja disposaven d’entrades per assistir als Jocs i ha demanat comprensió davant una mesura que tothom sabia que estaria sobre la taula fins el darrer moment. De fet, Japó ha decretat de nou l’estat d’emergència a la prefectura de Tòquio fins el 22 d’agost (caldrà veure què passa amb els Jocs Paralímpics, que començaran dos dies més tard) i ha llançat missatges de restriccions i prudència a la població. El país asiàtic compta a hores d’ara amb un 15% de la població amb la pauta de vacunació completa i vol reduir al màxim l’opció que els Jocs contribueixin a perjudicar la salut col·lectiva del país.

Seran, doncs, uns Jocs disputats en ple estat d’emergència, un context també únic al llarg de la història olímpica i que deixa clar fins a quin punt estem vivint temps excepcionals arreu del món. De moment les mesures anunciades no afecten els esportistes ni les delegacions que els acompanyen al Japó.