Una vaga a Barcelona condiciona el seguiment dels Jocs Olímpics arreu del món

2 minuts de lectura

Quan falten menys de 3 mesos per què s’encengui la flama olímpica a l’Estadi de Rio de Janeiro els problemes per als Jocs s’acumulen: el virus Zika, la inestabilitat política al govern brasiler, l’ensorrament d’una infraestructura ciclista recentment inaugurada, la crida a no viatjar al Brasil per part de l’ex futbolista Rivaldo o el malestar social són alguns dels factors que posen en entredit la gran cita esportiva d’aquest 2016.

Ara, des de Barcelona, s’obre un nou front de conflicte per al COI: la secció sindical més gran de l’empresa ATOS a Barcelona, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), ha anunciat una convocatòria de vaga indefinida per al 5 d’agost, el dia en què es durà a terme la Cerimònia Inaugural dels Jocs Olímpics.

ATOS és una empresa que presta serveis digitals i informàtics al COI (també al Comitè Paralímpic Internacional) des dels Jocs de Barcelona 1992 ininterrompudament. L’actual contracte inclou la prestació de serveis per als Jocs de Rio, els Jocs d’hivern de Corea del Sud de 2018 i els Jocs de Tòquio de 2020.

Els treballadors d’ATOS a Barcelona són els responsables de gestionar el software informàtic de la cita olímpica: els encarregats del programari i de mesures essencials com el control del temps dels esportistes en totes les competicions o les acreditacions del conjunt d’atletes olímpics.

atos-has-opened-its-rio-2016-games-it-integration-testing-lab-catos544444444444444

La convocatòria de vaga, doncs, amenaça un dels pilars dels Jocs Olímpics moderns: el seguiment en directe de les competicions a partir de les dades i dels registres aconseguits pels esportistes, eines imprescindibles per a mitjans de comunicació i aplicacions si volen oferir informació fiable de cada competició a l’instant.

Demanant “condicions dignes”

La plantilla d’ATOS Barcelona està demanant des de fa mesos unes condicions de treball dignes per poder afrontar el volum de feina extra que comporta l’arribada dels Jocs Olímpics. En els darrers dos anys han treballat per preparar el programari que funcionarà als Jocs i durant la cita olímpica han d’assumir un servei especial de manteniment i resolució d’incidències per a garantir el bon funcionament del software informàtic.

Davant la previsió de tirar endavant serveis que requereixen personal les 24 hores del dia i tots els  dies de la setmana durant dos mesos i mig i la previsió d’assumir 25 hores extres, els treballadors reclamen que es respectin els descansos mínims que marca la llei i que es tinguin en compte els complements de nocturnitat o de cap de setmana així com la diferència horària respecte a Rio de Janeiro. En els darrers 2 mesos els representants dels treballadors i la direcció s’han reunit en 6 ocasions, unes trobades en què segons la CGT (un altre dels sindicats que compta amb representació a ATOS) només hi ha hagut «estancament i immobilisme».

La COS proposarà la ratificació de la convocatòria de vaga indefinida a partir del 5 d’agost a la propera assemblea de treballadors si no veu un canvi profund en l’actitud de l’empresa en el procés de negociació de les condicions laborals relatius a la prestació dels serveis olímpics. Si la vaga prospera, el COI hauria de buscar una alternativa de gestió dels serveis digitals i informàtics si no vol posar en risc una de les estructures indispensables de l’actual model de Jocs Olímpics.