Els Jocs Esportius dels parlamentaris de l’Àfrica Oriental

2 minuts de lectura

Si hi ha una competició esportiva singular al mes de desembre, sens dubte, són els Jocs Esportius Interparlamentaris de l’Àfrica Oriental. Hi competeixen els parlamentaris de 6 països diferents, amb un programa molt complet: atletisme, korfbal, futbol, voleibol, golf i la clàssica estirada de corda.

Amb la d’enguany ja s’han disputat 7 edicions d’un torneig que vol unir els lligams entre els països que conformen aquesta regió. Són Kènia, Uganda, Burundi, Tanzània, Ruanda i Sudan del Sud, que no hi té un paper actiu. Tots ells comparteixen presència a l’Assemblea Legislativa de l’Àfrica Oriental. I, des de fa uns anys, els seus representants han d’estar en plena forma.

dsc_0458

Un dels millors atletes del món, dominador

Ens podríem entretenir explicant que Uganda va batre a Kènia al campionat d’estirada de corda. Que també va ser capaç de revalidar el títol aconseguit en korfbal. O que Ruanda va guanyar el torneig de vòlei femení però que va veure com els kenians els superaven a la final masculina. El que realment sorprèn és veure competir, entre tots ells, a Wesley Korir.

El kenià, de 34 anys, és un atleta d’elit de les proves més llargues de l’atletisme. Resident durant molts anys als Estats Units, va ser un dels corredors més destacats de la Universitat de Murray State, primer, i de Louisville, després. El 2007, convertit en un dels millors atletes de les universitats nord-americanes, va tornar a Kènia per votar a les eleccions. No va ser un retorn fàcil. Va ser raptat per una banda delictiva, va aconseguir escapar travessant la frontera amb Uganda i durant dues setmanes va ser tractat com un refugiat més fins que va poder tornar als EUA.

És en territori nord-americà on ha aconseguit els grans triomfs de la seva carrera. Ha guanyat dos cops la marató de Los Angeles i va assolir un triomf d’elevat prestigi a la marató de Boston de 2012. Va córrer en 2:06:13, la seva millor marca personal de sempre. El 2013, però, va decidir presentar-se a les eleccions i va ser escollit parlamentari a Kènia. Des de llavors, compagina el càrrec amb la pràctica de l’atletisme i… és clar, no ha tingut rival en les curses disputades als Jocs Interparlamentaris.

Un esdeveniment mediàtic

Els jocs, any rere any, han anat agafant volada i cada cop tenen més seguidors. La poblada ciutat de Mombasa ha acollit l’edició d’enguany, que ja ha generat seguiment diari a la premsa de països com Kènia, Uganda o Tanzània. En una regió on hi habiten més de 150 milions de persones, una prova com aquesta també té la seva rellevància. Una manera de teixir llaços polítics entre països… i entre forces polítiques oposades. En les competicions per equips, és clar, parlamentaris d’opcions ideològiques diametralment oposades comparteixen la samarreta. Us imagineu una competició esportiva entre els diferents parlaments dels Països Catalans?