Triomfarà mai Joan Cañellas vestit de blaugrana?

3 minuts de lectura
Cañellas
El vallesà Joan Cañellas, una de les estrelles del Kiel. Foto: EHF

Veient aquest diumenge el Kiel-Barça, era curiós constatar que el millor jugador català sobre el 40×20 jugués amb l’equip alemany. L’exentrenador blaugrana, Xesco Espar recordava comentant el partit per Esport3, que va ser ell qui el va fitxar pel Barça. Però, per què el de Santa Maria de Palautordera no ha triomfat de blaugrana?

La manera senzilla de veure les coses és dir que “Cañellas va arribar al Barça massa aviat”. Podria arribar a ser cert, però si el va fitxar el Barça era per alguna cosa i un club com el blaugrana hauria de saber gestionar els “tempos” de les futures estrelles. El cas és que la progressió d’aquest jugador va ser –perdoneu la reiteració– progressiva i no explosiva, en consonància amb les característiques del seu joc. I el Barça havia de tenir maneres de controlar un talent com el seu per fer-lo tornar en el moment idoni.

Fa molts anys, un entrenador de prestigi, encara en actiu, ens va dir que el Joan Cañellas “seria el millor jugador del món”. Una afirmació molt agosarada ja que llavors encara jugava amb el Granollers B. Veient-lo jugar es notava que tenia alguna cosa especial… però d’això a ser el millor jugador del món hi ha una petita diferència. Doncs com qui no vol la cosa, ja fa anys que està considerat com un dels jugadors “top”, i això que hi havia qui deia que no tenia sang.

Format al Vallès, consolidat a fora

El gran dels Cañellas va formar-se a l’Handbol Palautordera, on destacava i molt, i no només per l’alçada. Ja des de petit jugava per l’equip de manera increïble, i no li interessava inflar-se de gols, sinó que repartia joc i feia millors als seus companys (entre els que hi havia el seu germà Jordi que encara hi juga) amb un joc molt generós. Ho va seguir fent quan va fitxar pel Granollers i va anar creixent i millorant en tots els aspectes del joc, sobretot en la força i potència en el llançament exterior.

Cañellas de blaugrana

El seu potencial no va passar per alt al Barça, que el va fitxar quan era una jove promesa del Granollers, on va tornar després de tres anys de blaugrana en els que no acabaria d’explotar ni de jugar massa. De nou a la capital vallesana només va necessitar un any per convertir-se en un dels millors jugadors de la lliga. Poc li va durar al Granollers, ja que va ser el recanvi perfecte que va trobar el Ciudad Real per cobrir la baixa de Siarhei Rutenka… que havia fitxat pel Barça a cop de talonari.

Cañellas quan va fitxar pel Ciudad real. Foto (vinculada): Aravallès

Al Ciudad Real/Atlético de Madrid va ser-hi quatre temporades rendint a un grandíssim nivell, fins que amb la desaparició del conjunt matalasser va fitxar per l’Hamburg i posteriorment, pel Kiel. Precisament ara juga a l’equip del qual el Barça va fitxar-li a Filip Jicha (34 anys), el jugador escollit per cobrir la baixa de Nicola Karabatic.

Camí de Skopje

Fa uns mesos es va fer públic que aquest estiu Cañellas deixarà el Kiel per fitxar pel Vardar Skopje, equip pel que s’ha compromès per tres temporades. A Macedònia es trobara amb David Davis, també de Santa Maria de Palautordera, que hi fa de segon entrenador i que de ben segur que ha tingut un paper destacat en la seva aposta.

Sense ànim de buscar “vendettas”, aquest cap de setmana té l’oportunitat de deixar el Barça sense Final-4, el principal objectiu de l’equip català cada temporada. Fa tres anys, el seu equip (llavors l’Atlético) ja va guanyar de cinc a l’anada d’uns Quarts al Barça, però els de Pascual van donar la volta a l’eliminatòria a la tornada guanyant al Palau de 8 gols. Dissabte sabrem qui guanya aquest cop. El dubte que ens quedarà, ja que és handbol ficció, és que hagués passat si abans del partit canviéssim Jicha per Cañellas.

Ja se sap que el món de l’esport dóna moltes voltes i que com diuen els Sopa de Cabra, “mai no és massa tard per tornar a començar”, però amb 29 anys i tres anys de contracte amb el Vardar el dubte està clar. ¿Triomfarà mai Cañellas vestit de blaugrana com ho ha fet, per exemple, vestit del vermell de la selecció espanyola? El temps dirà.

Canyellas_espanya
Cañellas va ser una de les peces claus de l’Espanya campiona del món a Barcelona. Foto: Àlex Gomà / CatHandbol