Impactarà mai l’handbol als Estats Units?

2 minuts de lectura

El passat cap de setmana Colònia va ser un cop més el centre de l’handbol europeu i mundial

El Lanxess Arena va acollir per setena vegada consecutiva la Final-4 de l’EHF Champions League, una edició que va resultar ser la millor i més emocionant de les edicions que es recorden. La ciutat alemanya exerceix de capital mundial de l’handbol i ho fa convertint una simple competició de dos dies en un esdeveniment espectacular que fa que a hores d’ara ja s’hagin venut més de la meitat de les entrades pel 2018.

Com es pot veure al vídeo parlem d’un espectacle esportiu totalment reforçat per tot el que l’envolta, amb un xou molt a l’americana”. Una Final-4 que va arribar a molts punts del planeta però que va passar totalment inadvertit a països com els Estats Units. Cal recordar que l’handbol és un esport relativament recent, nascut a Europa i encara en expansió a nivell mundial, però que cada vegada va agafant més importància en països com el Brasil, Argentina, Qatar o Corea del Sud. Això sí, hi ha un llogarret que de moment sembla irreductible a l’eclosió d’aquest esport i aquest no és altre que els Estats Units.

El país on handball no es diu handball

És cert que als Estats Units tenen la seva pròpia tradició esportiva amb quatre grans esports (futbol americà, beisbol, hoquei gel i bàsquet), però hi ha molts altres esports que no són “seus” que estan quallant com per exemple el futbol. L’handbol i el futbol sí que tenen una cosa en comú als Estats Units i és que se’ls coneix per un nom diferent a la resta del món per evitar confusions. Allà “football” vol dir una altra cosa i li han de dir “soccer”, el mateix que passa amb “handball” que és un esport similar al frontó, amb el que van haver de rebatejar “el nostre” handbol amb el nom de “team handball”.

teamhandball_usa

És cert que des de fa anys s’estan fent esforços per millorar el nivell de l’handbol al país nord-americà (fins i tot tenim un jugador català, Javier Coba, jugant a la selecció americana), però aquests no acaben de reeixir del tot. Què passa doncs? Les instal·lacions les tenen, el material humà també i fins i tot al màxim aparador de l’esport, els Jocs Olímpics, hi ha una presència destacada de l’handbol. Doncs res, la cosa no qualla. És curiós constatar que de tots els esports olímpics tradicionals, l’handbol és l’únic que no és practicat de manera destacada a les universitats dels Estats Units i per tant, no són ni seran a curt termini cap potència en handbol. Qui sap si la possible designació pels Jocs de Los Angeles 2024 o 2028 canviarà això.

Precisament pocs dies abans de la Final-4 d’handbol, es va disputar a South Carolina els USA 2017 Open Championships, el campionat americà en forma de concentració. Hi van prendre part un total de 34 equips, 11 femenins en una sola categoria, i 23 masculins dividits en tres categories. El campió va ser l’equip de New York, amb jugadors de diferents procedències que s’apleguen en una ciutat tan cosmopolita.

Tot seguit podem veure el vídeo de la final de la màxima competició masculina, perquè tingueu una idea del nivell d’importància i de qualitat de joc que hi ha als Estats Units.

VÍDEO: Final del Campionat “Elite” 2017 als Estats Units

¿Perquè doncs, veient el nivell d’espectacularitat que pot arribar a tenir l’handbol no prospera als Estats Units? Deixem que cadascú pugui extreure’n les seves pròpies conclusions.