Formació, feina i handbol: l’aposta estratègica del BM Granollers

La combinació de l’esport d’elit amb els estudis i les carreres professionals, massa sovint, esdevé una obligació. Al nostre país hi ha molts casos d’esportistes de primera fila que compaginen feina, entrenaments i competicions de forma força precària. Ho fan aquells que no formen part d’un programa d’alt rendiment estable o d’altres que practiquen una disciplina esportiva incapaç de generar una estructura econòmica sòlida per als seus campions. Guanyar títols i medalles és tan rellevant, és clar, com pagar el lloguer del pis, omplir la nevera o fer front a les altes taxes universitàries.

El BM Granollers ja fa anys que va detectar les dificultats dels seus jugadors d’elit per poder competir al màxim nivell i prosseguir els estudis o trobar una sortida digna al mercat laboral. Per aquest motiu van decidir impulsar el projecte de la carrera dual que ja fa un parell d’anys que dóna els seus fruits.

És el H4DC (Handball for Dual Careers) i és una iniciativa europea aplicada al club vallesà que compta amb el suport de l’EHF, la Universitat de Ciències Aplicades d’Amsterdam i clubs com el Tolosa o el Savehof suec. En aquesta iniciativa el club es fa responsable dels seus jugadors més enllà de la pista: tan important és la seva carrera esportiva com disposar d’una bona formació per encarar amb garanties el dia de la retirada.

La formació, la clau de volta

En els darrers anys el BM Granollers ha mantingut viu el projecte de secundària amb l’Institut Carles Vallbona iniciat el curs 2009/2010. L’objectiu: que els joves talents del club puguin disposar d’una atenció acadèmica personalitzada en funció dels seus compromisos esportius. Els set anys d’experiència avalen una aposta que funciona perfectament.

El que era útil per als jugadors de categories inferiors també s’ha volgut traslladar en els integrants dels primers equips. Per aquest motiu, el club col·labora amb la Universitat de Vic i amb la facultat de CAFE de la Universitat de Lleida. Aquesta temporada s’han concedit dues beques UVic – BM Granollers que permetran a Carlota Rubio i a Judith Vizuete, jugadores del primer equip femení, disposar d’un descompte del 40% en la matrícula dels seus cursos universitaris.

Judith Vizuete, una de les esportistes participants del projecte Carrera Dual

Judith Vizuete, una de les esportistes participants del projecte Carrera Dual

La col·laboració entre club i universitats és a dues bandes. D’aquesta manera, un estudiant lleidatà farà les pràctiques al club vallesà. La iniciativa, impulsada per l’excapità Raúl Campos, comença a estar plenament consolidada.

L’accés al món laboral

L’altra pota del projecte és la vinculació d’empreses i patrocinadors del BM Granollers. Més enllà del patrocini, han optat per teixir una relació directa amb jugadors del club. Marc Garcia, Adrià Pérez, Arnau Garcia i Marc Cañellas van fer pràctiques durant la temporada passada a empreses com Fraikin, KH Lloreda o Inibsa. Alguns ja han convertit el primer contacte en contracte laboral. El bon funcionament ha provocat que altres empreses col·laboradores del club vallesà s’hagin ofert a seguir programes similars d’ara en endavant. És el cas de l’Hospital de Granollers, que serà la seu de les pràctiques de Ciències Biomèdiques de la jugadora Míriam González.

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!