Kianoush Rostami, un or contra el terratrèmol

5 minuts de lectura
Un or olímpic és una fita que dóna sentit a tota una carrera esportiva. El resultat d’un munt d’anys d’esforços, el punt àlgid de qualsevol trajectòria. De vegades, però, un gest pot superar la grandesa de la pròpia medalla.

Kianoush Rostami és un dels millors aixecadors de peses del món. Nascut l’any 1991 a una ciutat petita del Kurdistan Oriental, va començar a despuntar en l’halterofília internacional l’any 2008 quan va debutar amb 17 anys al campionat d’Àsia amb un meritori 10è lloc. Ràpidament es va convertir en una de les promeses més fiables de l’inesgotable planter d’aixecadors de l’Iran i va començar a acumular podis d’entitat en qualsevol competició.

631396837sm00053-weightlift

L’any 2010 es va proclamar campió del món júnior mentre ja s’enfilava al quart lloc al mundial sènior, i 12 mesos després, s’enduia el seu primer títol mundialista a París. Des d’aquell moment Rostami ha forjat un bon palmarès: doble campió mundial (i 7 medalles en total), medallista de bronze plata (pel dopatge d’un contrincant) a Londres 2012 i campió olímpic amb gran brillantor a Rio de Janeiro 2016.

Rostami va haver de batre el rècord del món per guanyar l’or al darrer segon

Convé recordar la competició. El mes de maig de 2016 el kurd havia aconseguit el rècord del món en dos temps i en pes total i era el favorit per als Jocs. A Rio, però, el jove xinès de 22 anys Tian Tao va rebentar els seus registres previs i va tractar-lo de tu a tu. Lideratge mínim per a Rostami en l’arrencada (179kg a 178kg) i una actuació brutal del xinès batent el rècord olímpic en dos temps fins als 217 kg que va portar Rostami al límit i el va obligar a igualar el mateix pes. L’aixecador kurd va demostrar saber competir sota pressió i va aixecar les peses amb èxit, assolint un nou rècord mundial i olímpic en pes total (396kg) en un or especialment celebrat al pavelló i a la cerimònia del podi.

Un or per als damnificats

171114112009-02-kianoush-rostami-file-full-169

15 mesos després de viure el millor moment de la seva carrera Kianoush Rostami ha decidit desprendre’s d’aquella medalla d’or lluitada fins al darrer segon de competició. El motiu, no restar impassible davant els centenars de morts, els milers de ferits i les greus afectacions econòmiques del terratrèmol que ha patit el seu territori natal aquest mes de novembre. Rostami ha decidit posar la medalla a la venda i recaptar fons per destinar-los a les famílies afectades. Un gest en què preval la solidaritat a la voluntat de conservar el record viu del triomf més important de la seva carrera esportiva.

L’aixecador ha distribuït materials i aliments sobre el terreny afectat pel terratrèmol

Rostami no va dubtar ni un sol segon i, més enllà d’anunciar la venda de la medalla a Instagram, ràpidament va desplaçar-se ben a prop de l’epicentre del terratrèmol i va decidir ajudar sobre el terreny en tot allò que podia contribuir. Durant uns quants dies l’aixecador ha estat ajudant a recollir runa, entregant material a les famílies, parlant amb elles, i llançant contínuament missatges a les xarxes i als mitjans per conscienciar a la població del Kurdistan i de l’Iran de la importància de donar un cop de mà solidari amb els damnificats.

“El terratrèmol va destruir les cases, però no els cors. Hem d’ajudar als kurds a qui no ajuda ningú. Les famílies necessiten un sostre on viure i els pobres no podran reconstruir casa seva sense donacions. He posat la meva medalla a subhasta. Torno la meva medalla, que en realitat els pertany, al meu poble”

Ajuda des de tots els fronts

Rostami també ha promogut el suport d’altres esportistes iranians que s’han apropat el territori per donar un cop de mà per recol·lectar aliments i materials de primera necessitat per ajudar a sobreviure a les zones kurdes que més han sofert els efectes del terratrèmol.

زمین لرزید ، آسمان خون گریست ….. این خلاصه ی این روزهای کرمانشاه ، خلاصه ی این روزهای ایران است …. خانه ها ویران شد ، اما قلبها نه …. زمین لرزید ، اما دستها نه … ناله های مردم کرد زبان به کیست که مرا یاری کند نکشید که به یاریشان شتافتید … چه واژه ای بیابم برای تشکر از این همه لطف ، این همه همدردی ، این همه مهربانی … خدای عز وجل را سپاس که ایرانیم و شما هموطنانم هستید …. هموطنان غیور ، به لطف خدا و همت شما عزیزان منطقه از کمک های غیر نقدی تامین شده و الان فقط دلنگرانیمون خانه های ویران شده است و مردمانی که سقفی بالای سر ندارند ، تقاضای این حقیر اینه که با کمک های نقدی تون بتونیم گامی برداریم برای بازسازی ویرانه ها چرا که با شروع بارش ها 

A post shared by Kianoush Rostami (@kianoush_rostami) on

Sareh Javanmardi segueix els seus passos

La iniciativa de Rostami no només ha tingut una bona acollida entre els milers d’afectats pel terratrèmol, sinó que ha servit d’exemple per a altres esportistes del país. És el cas de Sareh Javanmardi, que també va guanyar l’or en tir olímpic a Rio durant els Jocs Paralímpics i que, de fet, es va convertir en la primera dona de la història de l’Iran en aconseguir-ho. Javanmardi, que ja havia pujat al podi de Londres 2012, va aconseguir repetir l’èxit pocs dies després i va concloure els Jocs amb 2 ors (50 metres i 10 metres) que la van erigir en una de les esportistes de referència del país asiàtic.

bKjYIk_16-11-2017_21.11.54.000000

Pocs dies després de l’anunci de Rostami, Javanmardi va decidir utilitzar la mateixa xarxa social per penjar un vídeo i anunciar que també posava a la venda el seu or de 2016 per ajudar a recaptar fons per ajudar els damnificats.