La golfista, en acció en un dels tornejos d'aquest any. Foto: @kkrows

Núria Iturrios busca el colofó

2 minuts de lectura
El golf femení viu un moment verd. Per la pròpia gespa i per allò que diuen que és el color de l’esperança. Assistim a un moment en què sembla que el nivell europeu puja i això a casa nostra s’encarna especialment en el cas de Núria Iturrios, a qui tenim a Andalusia buscant el colofó d’un any especialment rodó.

Fins diumenge es disputa l‘Andalusia Costa del Sol Open d’Espanya Femení, torneig integrat dins del Circuit Europeu Femení Professional que se celebra a l’Aloha Golf.  Es tracta del major torneig femení d’Espanya i això atrau sobre el verd a una bona nòmina de golfistes de qualitat estrangeres entre les quals destaca la vigent campió i autèntica estrella mundial d’aquest esport, l’holandesa Anne Van Dam.

La favorita Van Dam ha acabat la jornada de dijous quarta, amb 4 cops sota par en una jornada inicial dominada per l’alemanya Olivia Cowan i un espectacular -7. Onzena –empatada amb sis golfistes més– hi trobem a Núria Iturrios.

El colofó a un gran any

D’Iturrios n’hem parlat en anteriors ocasions i és un d’aquells exemples de progressió graó a graó, de golfista prometedora. Competidora nata, és encara a la pomada d’aquest Open on no hem de descartar que pugui arribar al diumenge amb opcions de victòria. Iturrios té una capacitat de madurar i créixer davant les grans ocasions que és evident. En un 2019 que es presentava com un repte de consolidació podem dir que ha fet una collita rodona.

Ha arribat a Màlaga amb la flamant targeta del LPGA 2020 recentment aconseguida a sota el braç. L’any que ve serà amb les millors després d’una temporada espectacular que inclou tres triomfs en la Lalla Meryem Cup, l’Omega Dubai Moonlight Classic i el Zimmer Biomet Champonship, aquest últim torneig del Symetra Tour nord-americà. És la nostra golfista més internacional.

Entre les competidores de l’Open espanyol també hi tenim Luna Sobrón, prometedora golfista del mateix planter balear, de 25 anys i que aquest any ha debutat al Symetra Tour i al LPGA i la catalana Elia Folch, que després d’un 2018 de novetat ha seguir creixent fent bon paper en tornejos de nivell com el Bossey Ladies.

L’hora del golf femení

L’esperança en què el golf femení rebi un nou impuls a la que ens referíem a l’inici té tints d’urgència. És dels esports en què la desigualtat econòmica entre homes i dones és més flagrant però hi ha certs brots –altra vegada podem dir el color– verds com l’anunci fet de cara al mateix torneig per la temporada del 2020. I és que l’Open femení doblarà la dotació en premis en l’edició de 2020, que passarà dels 300.000 actuals a 600.000 euros. També es canviarà el nom del Rànquing del Ladies European Tour, que passa a patrocinar Costa del Sol per a denominar-se ‘Race to Costa del Sol’ a partir de la pròxima temporada, dotat amb una prima addicional de 250.000 euros repartits entre les tres primeres jugadores del citat Rànquing.

Aliança per créixer
El golf femení trepitja fort també a nivell internacional i és que el LPGA Tour i el Ladies European Tour han anunciat aquesta setmana que s’uniran en un projecte comú per a impulsar el golf professional femení tant a Europa com a tot el món.
En la nota de premsa s’afirma que “Un pròsper circuit professional femení amb seu a Europa és fonamental per a ajudar les golfistes del continent a perseguir els seus somnis a través del golf i per a la salut i el creixement general del joc a nivell mundial”.