Rússia trenca l’hegemonia nord-americana en gimnàstica

2 minuts de lectura
Aquesta setmana s’està duent a terme a Kitakyushu, al Japó, el Campionat del Món de Gimnàstica Artística.

En un any de triplet, amb Europeu, Mundial i Jocs Olímpics, que compensa la manca de competicions del 2020 degut a la pandèmia, s’ha acabat de demostrar el poder de la Federació Russa en aquest esport. Enguany només es disputen els títols individuals, és a dir, el concurs complet i els d’aparells (quatre en les dones i sis en els homes). I Rússia ha començat dominant.

Aquest dijous s’ha celebrat la primera final del torneig, la del concurs complet o All-Around (AA). Hi arriben 24 gimnastes, amb un màxim de 2 per país, i guanya qui obté una puntuació més gran en la suma de tots els exercicis. L’or ha estat per a la màxima favorita, Angelina Melnikova, que ha aconseguit una puntuació de 56,632. La russa és de les poques competidores que ha decidit no descansar després dels Jocs Olímpics, i amb aquest torneig dona per acabada una temporada brillant, amb quatre medalles a l’Europeu i quatre més a Tòquio 2020. Sens dubte, aquest nou títol confirma la seva gran projecció en els darrers anys i la proclama com a una de les millors del panorama internacional actual.

En la mateixa prova que la d’aquest dijous, el concurs complet, ha passat d’obtenir una 16a posició l’any 2017 a quedar-se en el bronze fa dos anys i guanyar finalment el títol aquest 2021. Amb l’or en l’All-Around, Melnikova esdevé la tercera representant de Rússia en aconseguir-lo, després de Svetlana Khorkina (1997, 2001, 2003) i d’Aliya Mustafina (2010) i trenca així l’hegemonia d’onze anys dels Estats Units.

Per la seva banda, la nord-americana Leanne Wong s’ha endut la plata, amb 56,340 punts, mentre que la seva compatriota Kayla Di Cello ha finalitzat tercera (56,340). Tant Wong com Di Cello formen part de la nova fornada de gimnastes dels Estats Units, i han aprofitat l’absència de les que van competir a Tòquio – Simone Biles, McKayla Skinner, Sunisa Lee, Grace McCallum, Jade Carey i Jordan Chiles – per rodar i agafar experiència. De moment, Rússia els ha superat en aquest mundial de “transició” per a elles.

Ja fora del podi s’ha situat la també russa Vladislava Urazova, que no ha pogut contra les rivals estatunidenques i s’ha quedat a un punt del bronze, per davant la neerlandesa Naomi Vesser i la xinesa Xiaoyuan Wei. Filipa Martens, setena, ha fet història en aconseguir la millor posició de la història per a Portugal. Per últim, Alice D’Amato, que tampoc ha descansat després de Tòquio, ha finalitzat vuitena.

La japonesa Hitomi Hatakeda havia de competir a la final després d’acabar quarta a la fase de qualificació, però finalment no hi ha pogut ser per una caiguda durant els entrenaments, que li ha causat una lesió medul·lar de la que encara se’n desconeix la gravetat.

Presència catalana al Mundial

Tot i estar present als Jocs Olímpics, Espanya ha decidit no dur cap gimnasta en aquest Mundial en la categoria femenina. Sí que ho fan els homes, amb la presència catalana de Thierno Boubacar Diallo i Joel Plata, que s’ha classificat per a la final de concurs complet al costat del veterà esportista alacantí Néstor Abad.

D’altra banda, la subcampiona olímpica Rebeca Andrade ha renunciat al concurs sencer per problemes al genoll i durant el cap de setmana disputarà les finals d’asimètriques, barra i salt.