Es retira Catalina Ponor, la darrera estrella de Romania

2 minuts de lectura
Els Jocs de Rio de Janeiro van ser un cop molt dur per a Romania. El país de Nadia Comaneci i de grandíssimes gimnastes que van dominar amb mà de ferro el circuit femení també als 80, als 90 i als 2000 certificava una crisi que ja s’havia deixat entreveure en els darrers anys. L’equip femení va quedar fora de joc i només Catalina Ponor va poder competir al Brasil.

Un any després el drama no només es manté sinó que puja de nivell al mundial de Mont-real. Després de la fase de classificació per a les finals individuals (la completa i les dels quatre aparells del programa femení) Romania ja sap que se n’anirà del Canadà sense cap medalla de les seves gimnastes. Des de l’aparició de Comaneci en escena això només havia passat dues vegades. L’any 1981, on van assolir 8 places de finalista, i el 2011, amb sis llocs d’honor.

La dada següent encara és més esfereïdora per a un país que havia convertit la gimnàstica artística en patrimoni del poble amb un estil reconeixible arreu del món: Romania no tindrà cap finalista en la competició femenina. És una situació inèdita i galdosa probablement condicionada per la lesió de Larisa Iordache, l’única capaç de despuntar i guanyar medalles en les competicions internacionals dels darrers anys (aquest mateix 2017 va assolir un bronze a l’europeu).

Si el panorama és desolador i no s’entreveu un canvi de rumb imprescindible de cara a Tòquio 2020, Romania avui encara està més trista després de conèixer la retirada de Catalina Ponor. Als 30 anys la gran dama de la barra d’equilibri ha decidit plegar després de quedar eliminada en la fase de qualificació de la barra i del terra. Ella mateixa s’ha encarregat de donar valor a una carrera llarguíssima a l’elit: “no ha acabat com volia, però estic satisfeta amb tot el que he aconseguit fins ara: 13 medalles europees, mundials i olímpiques; 26 anys dedicats a la gimnàstica amb dos moments inoblidables: els jocs d’Atenes, on vaig aconseguir molt més del que mai havia somiat, i el campionat europeu de Cluj“.

La tricampiona olímpica que va rebrotar a l’europeu del seu país

A Atenes Ponor va completar una actuació extraordinària amb tres medalles d’or que ha sabut complementar amb una plata i un bronze en les seves participacions olímpiques. L’any passat, a Rio, amb polèmica inclosa per la seva elecció, va decebre amb un setè lloc a la final de la barra d’equilibri en el seu darrer bitllet als Jocs.

https://www.youtube.com/watch?v=N5dBNFWIpJk

Aquest any ha aconseguit l’or més celebrat de la seva carrera

Aquest 2017 Ponor ha estat una de les grans protagonistes del campionat d’Europa de Romania. Amb el també veterà Dragulescu va tornar al país tot l’honor que es mereixia després de guanyar l’or a la barra d’equilibri, l’aparell en què ha obtingut 10 grans podis internacionals i cinc títols de campiona d’Europa, una fita inèdita en la història d’aquest esport. Un campionat de gimnàstica artística disputat a casa que Romania va salvar amb honor gràcies als seus veterans.

A causa de la salut, que està jugant una miqueta amb mi, i de l’edat que tinc, he decidit aturar-me“. Plega Catalina Ponor, una de les gimnastes que ha mostrat més seguretat dalt dels 10 centímetres de la barra al llarg de la història més enllà de brillar i molt a l’exercici de terra. A l’espera que Iordache deixi enrere els seus problemes físics i mostri la seva millor versió, Romania, sens dubte, la trobarà a faltar moltíssim.