Minsk acull una Copa del Món de rítmica amb moltes baixes

3 minuts de lectura

Aquest cap de setmana, Minsk, la capital bielorussa, ha acollit la World Cup de gimnàstica rítmica, on hi ha hagut el torneig internacional júnior i la Copa del Món sènior.
En la prova individual sènior s’han produït força baixes d’última hora, com l’actual campiona del món Yana Kudryavtseva, que està lesionada des de la temporada passada i l’estan cuidant al màxim perquè aguanti fins als Jocs de Rio, Ksenia Moustafaeva, degut a una operació per apendicitis, Axelle Jovenin i les dues gimnastes d’Azerbaidjan, Marina Durunda i Gulsum Shafizada. A més, ni les individuals ni el conjunt ucrainès han estat presents a Minsk degut a la celebració del seu campionat nacional.

La russa Margarita Mamun ha tornat a brillar davant l’absència de la líder Yana Kudryavtseva, i amb una puntuació de 75.700 va quedar per davant de la seva compatriota Alexandra Soldatova(74.200), i de Melitina Staniouta, que competia a casa. Mamun, a més, es va emportar els quatre ors de les finals per aparells gràcies a la seva bona actuació.

Alexandra Soldatova continua sent poc regular i sol fallar en algun exercici. A Minsk va obtenir tres plates i una setena plaça a la final de cèrcol. Staniouta va aconseguir una plata a cèrcol, bronze a pilota i masses i un cinquè lloc a la cinta. L’altra gimnasta que jugava a casa és Katsyarina Halkina, es va quedar a les portes del podi a la classificació general, i pel que fa a les finals per aparells, també va acabar en quart lloc a tots els exercicis menys a la pilota, ja que una sortida d’aparell de la pista la va relegar a l’última posició(8a).
La israeliana Neta Rivkin, tot i finalitzar en cinquena posició a la classificació general, no va competir a les finals, encara que no se sap el motiu. La seva compatriota Victoria Veinberg Filanovsky va fer un bon paper i va quedar darrere seu en aquesta classificació, a més de situar-se en dos sisens llocs i un cinquè a les finals.

Estats Units va guanyar la primera medalla individual en una Copa del Món gràcies a la seva representant Laura Zeng. La gimnasta va obtenir dos bronzes a cèrcol i cinta, i el quart lloc a pilota. Tot i això, cal dir que està sobrevalorada i que generalment les notes de les WC són superiors a les de les competicions més importants com Mundials.

Font: Ulrich FaBbender Gimnasta: Melitina Staniouta
Font: Ulrich FaBbender Gimnasta: Melitina Staniouta

Les dues gimnastes del Club Ritmo de Lleó, Carolina Rodríguez i Sara Llana, han representat a Espanya al torneig, on han finalitzat en catorzena i setzena posició respectivament. El dissabte, a Rodríguez li van posar la música de Llana a l’exercici de masses, d’estils totalment diferents, i malgrat això no va poder repetir la prova. Així, només va poder entrar a la final de cèrcol i va quedar en vuitè lloc. Malgrat això, no li va impedir tornar a guanyar el premi Miss Expression del torneig. Sara Llana en general ha competit bastant bé i va pujant les seves notes, tot i que la cinta és l’aparell que menys domina, i a la pista es nota més.

Per últim, la búlgara Neviana Vladinova finalitzà en vuitè lloc a la classificació general, dos cinquenes, una sisena i una setena posició a les finals.
D’alta banda, pel que fa als conjunts, hi ha hagut dos podis molt diferents. En 5 cintes, Rússia es va proclamar campiona amb una puntuació de 18.150, per davant de l’amfitriona Bielorússia(17.900), i Israel(17.500). En canvi, Bielorússia es va emportar l’or a l’exercici de 6 masses i 2 cèrcols(mixte) gràcies als 18.550 punts que va obtenir, cinc dècimes per damunt de la selecció italiana i d’Israel(18.000).

Paral.lel a aquesta Copa del Món, es va dur a terme un Torneig Internacional Júnior, però no es podia veure per Internet perquè estava geobloquejat per Bielorússia. L’amfitriona Alina Harnasko va guanyar l’or a corda i masses, Maria Sergeeva una plata a corda i masses i un or a cèrcol. Les altres medallistes foren la russa Ekaterina Ayupova(plata a pilota), Karin Kantorovich i Ionna Nikolova. Aquestes dues van empatar a corda amb 15.700, Kantorovich aconseguí un or i una plata i Nikolova les mateixes medalles en altres aparells.

Les representants espanyoles foren Noa Ros, Sofia Zanón i Maria Añó. Les tres van obtenir notes molt meritòries que les van portar cap a la setena posició de la classificació per equips. A més, Añó es va classificar per a la final de corda(aparell que no s’utilitza a la categoria sènior), cèrcol i masses, on va aconseguir dos setens i un sisè lloc.

La propera competició és aquest cap de setmana, la Copa del Món de Sofia(Bulgària).