Els kickers també són persones (i estrelles)

2 minuts de lectura

El cap de setmana passat va ser el draft de la NFL, un esdeveniment singular, que dura tres dies i té grandíssimes audiències, on els clubs de la lliga de futbol americà trien les millors promeses universitàries en 7 rondes esperant que la seva adaptació a la màxima exigència sigui clau per intentar aconseguir l’assalt a la Super Bowl i a l’anell de campió.

Roberto Aguayo era una d’aquestes promeses que esperava el draft, tot i que per la seva posició, kicker, el més normal és que hagués d’esperar a ser escollit després de les set rondes. Es considera que, tot i que és una posició important que dóna molts puntes al llarg d’una temporada, que les diferències entre uns i altres no val la pena gastar una de les set eleccions disponibles, que probablement fa més falta en un altra posició. Però el seu és un cas especial, perquè al final de la segona ronda del draft, els Tampa Bay Buccaners van intercanviar vàries rondes de draft per poder escollir-lo a la posició 59.

Aguayo 1

Deu anys de l’últim precedent

Des del draft de 2005 que no s’escollia un kicker en segona ronda, quan Mike Nuggent va ser escollit en la posició 47 pels New York Jets, tot i que el seu periple allà no va ser gaire satisfactori. Així doncs, les expectatives per la carrera d’Aguayo al futbol professional són realment altres.

Nascut el 17 de maig de 1994 a Florida, Aguayo ha cursat la seva etapa universitària pels Florida State Seminoles, un dels millors programes de football de tots els Estats Units. Escollit redshirted la seva temporada de debutant allà (és a dir, que entrenava amb l’equip però no podia disputar ni anar convocat en cap partit, d’aquesta manera no compta pels 4 anys màxims que es pot jugar a la NCAA), la 2012-13, va debutar la següent campanya ja com a titular indiscutible pel seu equip, i els resultats no van ser precisament dolents. El jugador, d’origen llatí, va acabar la temporada amb un espectacular 121 de 122 en xuts a pals, dels quals 94 de 94 en llançaments del punt extra. Mèrit que li van valdre ser escollit com a guanyador del Lou Groza Award, que escull el millor kicker universitari del país.

Aguayo Buccaneers

Anteriorment, de la seva universitat també l’havien aconseguit Graham Gano, actualment kicker dels Panthers i, l’autèntica llegenda dels Seminoles, Sebastian Janikowski, el polonès dels Oakland Raiders, l’últim cas d’un kicker escollit en primera ronda del draft, després de ser seleccionat en la posició 16 del 2000. Janikowski, fins ara, és l’únic cas d’un jugador que ha aconseguit el trofeu en dues edicions, la 1998 i la 1999.

L’home rècord de la NCAA

Però els èxits d’Aguayo no es van acabar aquí tot i no tornar a repetir el guardó. El seminole ha acabat la seva trajectòria universitària amassant diversos rècords, entre ells, el de més extra points consecutius a la ACC amb 198, el 12è jugador de la història en no fallar mai un d’aquests llançaments al llarg de tota la seva etapa universitària i marxar com el kicker amb el millor percentatge d’encert de tota la història de la NCAA amb un total de 96,73% (267 de 276), superant el 96,67% (261 de 270) d’Alex Henery.

En tot cas, esperem que la carrera d’Aguayo a la NFL sigui ben productiva, perquè els kickers, com els punters (encara mereixen un capítol més especial), també poden ser estrelles de la competició.

Aguayo 2