Podis de Núria Castan i Abel Moga en l’estrena de Baqueira al FWT

2 minuts de lectura
El Freeride World Tour 2022 ha començat aquest dissabte en l’estrena de Baqueira-Beret com a seu de la competició.

La Val d’Aran ha exercit d’escenari per primera vegada d’una cita del Freeride World Tour, una de les competicions esportives més espectaculars del món. Riders i esquiadors s’han enfilat al Tuc de Baciver i s’han llançat avall per la cara oest, afrontant un desnivell de prop de 400 metres. Cadascun d’ells té el repte de dibuixar en una sola baixada una línia valenta, atractiva per a jutges i aficionats i que normalment va acompanyada de petits i grans salts entre les roques que deixen a tothom bocabadat. L’estrena de l’estació catalana ha sigut un èxit atès que la jornada ha sigut propícia per a la pràctica del freeride i el nivell esportiu ha estat excel·lent, amb podis per a Núria Castán i Abel Moga.

Abel Moga, durant la seva línia a Baqueira-Beret / FWT – D.Daher

El debut aranès ha comptat amb una xifra rècord d’esportistes del nostre país presents a la competició. Dos d’ells tenen el bitllet garantit per a tota la temporada al FWT: Aymar Navarro, l’indiscutible referent d’aquesta modalitat a casa nostra, i el també aranès Abel Moga, un jove debutant que s’ha guanyat la plaça després de brillar el curs passat al Qualifier. Moga ha fet un debut de somni, a casa, i ha completat una autèntica exhibició en la seva baixada, incloent un enorme salt i uns quants trucs aeris que han entusiasmat els aficionats. Des del primer dia l’esquiador demostra tenir talent i ambició per ser un dels grans animadors de la temporada.

L’únic que ha sigut capaç de superar els brillants 93.33 punts d’Abel Moga ha sigut el més jove de tots. El suec Max Palm, campió del món júnior i cridat a ser l’estrella del futur del freeride, ha aprofitat de meravella la invitació de l’organització per endur-se la victòria a Baqueira-Beret amb un truc que mai havia aconseguit fer fins ara.

De la seva banda, el local Aymar Navarro ha sortit disposat a fer-la grossa i se n’ha anat a buscar una línia “impossible”, amb una demostració de control i qualitat tècnica impressionant fins que ha sofert una caiguda sense conseqüències físiques però que l’ha deixat sense poder acabar la baixada.

Núria Castán, un retorn magnífic

Núria Castán, durant la baixada a Baqueira-Beret / FWT – J.Bernard

Allunyada del Freeride World Tour a priori, la reusenca ha rebut una invitació per participar a l’estrena de la temporada a Baqueira-Beret i ha decidit no desaprofitar-la. L’activista contra el canvi climàtic està en un estat de forma sensacional. Fa una setmana va guanyar la primera prova del Freeride World Qualifier amb solvència i aquest dissabte ha sigut capaç de fer una línia valenta a Baciver i s’ha acabat penjant la medalla de plata en surf de neu. Una segona posició que iguala el seu èxit històric assolit a Andorra fa un parell d’anys i que la torna a confirmar com un dels talents indiscutibles d’aquest esport al màxim nivell internacional.

L’estrena a Catalunya del Freeride World Tour s’ha saldat amb un doble podi català inèdit i espectacular. La temporada promet i té continuïtat d’aquí a 8-15 dies a Andorra. Queda clar que els Pirineus guanyen pes a l’escena internacional d’aquest esport. El camí cap a Verbier ja ha començat i és difícil imaginar un tret de sortida més interessant per a l’esport català.