Maria Costa, campiona olímpica d’esquí de muntanya

2 minuts de lectura
Els esportistes catalans ja sumen tres medalles als Jocs Olímpics d’hivern de la Joventut de Lausana.

Aquest diumenge Nil Llop es convertia en el primer català de la història en guanyar una medalla en uns Jocs Olímpics d’hivern amb la plata assolida en una gran actuació als 500 metres de patinatge de velocitat sobre gel. No han passat ni vint-i-quatre hores i el nombre de medallistes s’ha triplicat amb els podis assolits aquest dilluns al migdia per Maria Costa i Ot Ferrer. Els esportistes catalans estan brillant com mai en el millor escenari possible.

La inclusió de l’esquí de muntanya al programa olímpic dels Jocs de la Joventut havia fet créixer de forma exponencial les opcions d’èxit de la delegació catalana que ocupa de forma íntegra les places de la selecció espanyola a Lausana 2020. Aquest esport compta en la seva categoria absoluta amb una pila d’estrelles procedents de Catalunya. Sense anar més lluny, la vigent campiona de la copa del món és Clàudia Galicia i Oriol Cardona també ha tastat el podi en aquest circuit la darrera temporada donant relleu a clàssics de l’especialitat com Kilian Jornet, Marc Pinsach, Mireia Miró o Marta Garcia. L’esquí de muntanya es treballa molt bé a les muntanyes catalanes i el centre de tecnificació i el treball impulsat des de la FEEC així ho validen.

Ot Ferrer i Maria Costa, al podi olímpic / COE

El primer or dels Jocs Olímpics hivernals de la història

Ara tot plegat ha trobat un aparador magnífic als Jocs Olímpics d’hivern de la Joventut. El primer tastet olímpic d’aquest esport ja compta amb una campiona catalana. Maria Costa ha completat una actuació extraordinària i en una jornada perfecta s’ha acabat penjant la medalla d’or de forma brillant. L’esportista de l’AE Mountain Runners del Berguedà, que ha perfeccionat la seva tècnica a Font-Romeu, ha marcat el novè millor temps en la cursa de qualificació matinal i després ha posat la directa.

Maria Costa ha sigut la més ràpida de la seva sèrie als quarts de final (3:29.20) en un circuit d’1,6 quilòmetres que li portarà grans records a partir d’avui. A les semifinals ha augmentat el ritme davant rivals ja molt exigents i ha tornat a guanyar la sèrie amb un registre de 3:19.35. A la final ha estat la que ha aguantat millor l’exigència física del campionat i s’ha tornat a imposar amb un registre de 3:22.45, enduent-se l’or amb més de dos segons de marge sobre l’italiana Silvia Berra i la francesa Margot Ravinel. Ares Torra, companya d’equip, ha quedat eliminada a les semifinals.

Ot Ferrer suma un altre podi memorable

El berguedà Ot Ferrer també s’endú una medalla olímpica de Lausana 2020. Erigit en un dels favorits després de proclamar-se subcampió del món de la categoria en aquesta discipina fa un any i de debutar amb un cinquè lloc a la cursa individual, aquest dilluns Ferrer ha marcat el desè millor temps inicial i ha anat progressant com a segon a la seva sèrie de quarts de final i com a primer d’unes exigents semifinals que han deixat fora de joc a un altre dels favorits, l’andorrà Oriol Olm.

De fet, en la sèrie guanyada per Ferrer també s’ha classificat un altre català per la final, Marc Ràdua. En la cita decisiva per les medalles ni Ràdua ni Ferrer han estat capaços d’aguantar el ritme brutal del duo italià, que ha completat un magnífic doblet al podi. La lluita per la tercera posició ha estat un frec a frec entre Ferrer i l’austríac Tritscher resolt per poc menys d’un segon en favor del català.

Ot Ferrer, medallista de bronze als Jocs Olímpics / COE

D’aquesta manera, Ot Ferrer s’ha penjat un bronze tan merescut com lluitat i suma la tercera medalla catalana als Jocs Olímpics de la Joventut. Marc Ràdua, també molt destacat al llarg de la jornada, s’ha hagut de conformar amb la cinquena posició i una meritòria plaça de finalista.