Esquí de Muntanya a Grandvalira

L’esquí de muntanya a les estacions: una activitat en creixement

2 minuts de lectura

Les estacions d’esquí dels Pirineus es preparen aquests dies per entomar la neu que els hauria de permetre obrir la temporada abans d’arribar al mes de desembre. Baqueira i La Molina ja han anunciat que tenen intenció d’obrir aquest cap de setmana i altres estacions com La Masella han anunciat que ho faran així que tinguin neu suficient. Els amants de l’esquí alpí, de ben segur, ja estan mirant el calendari per fer la primera esquiada de la temporada. Però no són els únics: els esquiadors de muntanya també n’estan ben pendents. I és que l’esquí de muntanya a les estacions d’esquí alpí cada cop és més recorrent.

Esquí de muntanya a Grandvalira
Esquí de muntanya a Grandvalira

Les estacions d’esquí s’han anat adaptant a aquesta realitat. Algunes d’elles, com Vallter 2000, ofereixen cursos d’esquí de muntanya i recorreguts adaptats per a la pràctica d’aquesta modalitat. També és el cas de Baqueira Beret, que ha establert recorreguts per deixar clar que “l’esquí de muntanya s’ha de practicar fora de les pistes destinades als esquiadors alpins“, o Grandvalira, que va anunciar 5 recorreguts específics fa un parell d’anys. Ja fa uns quants anys que és força habitual veure esquiadors que pugen pistes amunt sense utilitzar els remuntadors. Una activitat més econòmica i que permet gaudir de la muntanya en un espai segur, controlat, amb bones instal·lacions i un descens còmode garantit. Algunes famílies opten per a aquesta via, així com també esquiadors experts que ho combinen amb la pràctica clàssica a l’espai obert de la muntanya.

El moment en què probablement és més visible la pràctica de l’esquí de muntanya és, precisament, ara. Just en l’inici de temporada i quan la neu manca en molts sectors de les muntanyes. A les estacions d’esquí, gràcies als canons de neu, està garantida. El diari de la neu publicava fa un mes un reportatge sobre el conflicte que pot generar la presència de l’esquí de muntanya a les estacions. Les dades que ofereix respecte l’esquí de muntanya nocturn són prou significatives de la consolidació d’aquesta pràctica.

Les recomanacions de la FEEC

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, que inclou la pràctica de l’esquí de muntanya, ha publicat aquesta setmana un document sobre la pràctica de l’esquí de muntanya a les estacions. El text és un compendi de recomanacions bàsiques per als esquiadors de muntanya per tal de fer compatible la seva activitat amb l’entorn on la practiquen. La FEEC distingeix la pràctica en horari d’obertura de les estacions i la pràctica en horari nocturn. Si sou amants de l’esquí de muntanya o bé voleu començar a practicar aquest esport, convé que hi feu un cop d’ull.

La preocupació és compartida pels esportistes que ben aviat començaran la temporada de competicions a la neu. Fa uns dies, Kilian Jornet, un dels grans referents de l’esquí de muntanya arreu del món, demanava sentit comú als seus practicants: