Hosflot Klaebo, eclosió a l’elit en temporada olímpica

3 minuts de lectura
Que Noruega és una potència mundial dels esports de neu ho sap tothom. Que any rere any sigui capaç de portar a l’elit a nous talents és extraordinari. Encara més quan aquests exploten més d’hora del previst.

Johannes Hosflot Klaebo és l’esquiador que està sacsejant l’inici de la copa del món d’esquí de fons (Cross-Country) d’enguany. N’ha tingut prou amb tres caps de setmana per demostrar que el curs 2017-2018 els seus rivals hauran de suar de valent per robar-li els triomfs. Candidat des del minut zero a guanyar la general i alçar el seu primer globus de cristall absolut, Klaebo es podria convertir en el segon esquiador més jove de la història en aconseguir-ho. I, sens dubte, el més precoç de les darreres dècades.

Amb 18 anys va assolir el primer gran podi mundial amb una medalla de bronze a l’esprint al campionat del món júnior de 2015. La temporada següent va tastar per primera vegada el circuit de la copa del món, amb discreció, sense despuntar ni endur-se els flaixos, i amb el dotzè lloc de la classificació sub23 com a millor aval. Als mundials júniors de Rasnov, però, va demostrar que tenia molts més recursos que els rivals de la seva edat: triple campió mundial a l’esprint, als 10 quilòmetres en modalitat clàssica i als relleus. Noruega sabia que tenia una joia però desconeixia que explotaria aquest 2017.

69008572

Klaebo va començar a pujar als podis de la copa del món fa tot just un any. El mes de febrer aconseguia el seu primer triomf a l’esprint de la copa del món d’Estònia i al cap de pocs dies demostrava que allò no havia estat una casualitat amb una medalla de bronze absoluta als mundials a la prova d’esprint individual. 20 anys i medallista en el seu debut al campionat del món formant part d’un equip potentíssim amb noms consagrats.

6 victòries en les 7 primeres proves de la copa del món. Fita històrica

Al tram final de temporada, al març, encara va ser capaç de sumar dos nous triomfs a la copa del món i guanyar el primer globus de cristall en la modalitat esprint de tots els que recollirà d’ara en endavant. El primer de molts, sens dubte. La seva explosivitat en les proves curtes (acostumen a durar dos minuts i mig aproximadament) és imparable. Ho ha demostrat, de nou, en només 15 dies: del 24 de novembre al 9 de desembre Johannes Hosflot Klaebo ha guanyat 6 de les 7 proves disputades a la copa del món. Una exhibició brutal, pràcticament sense precedents, tot just celebrat el seu 21è aniversari.

https://www.youtube.com/watch?v=XtVfsgG2cfw

Bolshunov, un rival generacional

La jove estrella noruega de l’esquí de fons guanya en tots els terrenys: modalitat clàssica i lliure, en esprints, en proves de 15 i de 30 quilòmetres i amb sortida en massa. Ara mateix és líder de tot i s’ha fixat un calendari que salvarà algunes de les competicions més esperades dels aficionats per centrar tots els esforços en els Jocs Olímpics de Pyeongchang.

A Corea del Sud caldrà veure si finalment pot participar-hi Alexander Bolshunov. Nascut a finals del 1996, com Klaebo, és el segon a la general de la copa del món 2017/2018. La revolució de dos joves en un esport en què els triomfs acostumen a arribar a partir dels 25 anys i, especialment, quan els esportistes ja ronden la trentena. Bolshunov passa més controls antidopatge que els seus rivals perquè és rus i el seu país té vetat l’accés als Jocs. De tota manera, si des d’ara i fins al mes de febrer no es detecta cap anomalia en les seves mostres, probablement podrà competir a Pyeongchang a títol individual.

a027b04f-57d2-437a-9c24-9dc00a649477

Bjorn Daehlie, el mite noruec, va guanyar sis globus de cristall. Hosflot Klaebo lluita per endur-se’l per primer vegada. Després de les seves exhibicions d’aquests dies, les comparacions constants amb la llegenda seran constants i competirà sempre sota pressió i amb enormes expectatives per part dels aficionats. De moment, 6 victòries en 15 dies i 9 victòries en un mateix any. Té quatre cites més abans d’acabar el 2017. Si encadena bons resultats, en menys de 12 mesos ja s’haurà enfilat al top 10 històric de l’esquí de fons.