Els Pirineus es queden sense els mundials d’esquí alpí de 2027

2 minuts de lectura
Andorra es queda amb la mel als llavis i Suïssa exercirà d’amfitriona d’un campionat del món d’esquí alpí per desena vegada.

A Catalunya l’expectació mediàtica al voltant dels Jocs Olímpics de 2030 es manté viva amb novetats quasi diàries que avui han portat al president del Comitè Olímpic Espanyol a fer una roda de premsa dissenyada només (o això ha semblat) per pressionar al govern aragonès. Alejandro Blanco ha assegurat que farà el possible per què hi hagi candidatura als Jocs i ha garantit que les dates previstes per fer la consulta a les comarques pirinenques de Catalunya es mantenen intactes, un missatge que arriba la mateixa setmana que el Govern català ha decidit començar a fer campanya a favor d’un projecte que encara ningú pot garantir com serà. Mentrestant, a Andorra una candidatura formalitzada fa temps ha viscut avui a Milà el seu dia clau… i no s’ha endut el premi gros per a l’any 2027.

Els Pirineus han deixat escapar aquest vespre la seva primera oportunitat d’acollir el segon esdeveniment més important del món dels esports hivernals, el campionat del món d’esquí alpí. La Federació Internacional d’Esquí (FIS) ha atorgat a Crans-Montana (Suïssa) l’organització del mundial de 2027 després de considerar-la com la millor candidata entre les quatre propostes presentades, amb presència també d’Alemanya (Garmisch-Partenkirchen), Noruega (Narvik) i Andorra. El país pirinenc ha treballat de valent els darrers anys per conformar un projecte sòlid que parteix de l’experiència dels darrers anys de Soldeu-El Tarter, que ha acollit les finals de la copa d’Europa i proves de la copa del món abans de fer un salt el 2023 com a seu de les finals de la copa del món d’aquesta disciplina.

Fa uns dies 3.000 corredors van participar a una cursa popular que també va voler donar suport a la candidatura

Tan bon punt s’ha conegut la notícia el director general de la candidatura andorrana, David Hidalgo, ha anunciat que tornaran a la càrrega el 2029: “Andorra insistirà fins aconseguir-ho. S’obre un pròxim objectiu, la candidatura als Campionats del Món del 2029. L’equip i el país posarà tot el seu esforç, capacitat, il·lusió i professionalitat perquè es puguin celebrar a Andorra“. Hidalgo ha afegit que el projecte presentat és “solvent i innovador des del punt de vista d’aportar conceptes que fins ara no s’han vist en cap esdeveniment de la FIS“.

El projecte andorrà havia posat especial èmfasi en reduir els impactes ambientals negatius inherents en l’organització d’un esdeveniment com aquest, amb propostes com l’ús d’energia elèctrica certificada d’origen renovable, la instal·lació de carregadors de vehicles elèctrics vinculats a la competició, la compensació de les emissions de CO2 generades o l’utilització de llançadores elèctriques per fer d’enllaç en els trajectes entre els hotels i les pistes. El projecte ara serà la base per formalitzar una nova candidatura per al 2029. De fet, el canvi de mentalitat ja està assumit i els organitzadors han trigat ben poca estona en canviar l’adreça web de referència de la candidatura deixant enrere el 2027. Ara ja és Andorra2029.com.