Els esports de neu adaptats estrenen un mundial unitari

3 minuts de lectura
Amb un any de retard, els primers campionats del món d’esports de neu paralímpics s’estrenen a Noruega.

Lillehammer, un dels grans enclavaments dels esports hivernals a Europa, acull des d’aquest dijous la primera edició d’una competició nascuda per aplegar les diferents modalitats dels esports de neu adaptats en una mateixa seu. L’objectiu és evident: guanyar pes mediàtic i donar un salt endavant notori. El surf de neu, l’esquí alpí, l’esquí de fons i el biatló formen el programa d’una cita cridada a perviure més enllà del seu debut, ajornat un any arran de la Covid-19.

El canvi de calendari, a la pràctica, li dona un pes esportiu específic imprevist, atès que és la gran competició dels esports de neu adaptats quan queden menys de dos mesos per als Jocs Paralímpics de Pequín 2022. A Lillehammer la cita xinesa és el gran objectiu de la temporada per a la majoria dels participants, que alhora tenen l’al·licient extra de proclamar-se campions del món i dels Jocs en un mateix any. En temps de pandèmia, les fites poden ser excepcionals.

Henrieta Farkasova, Marie Bouchet, Brian McKeever… les grans estrelles no s’han volgut perdre els campionats del món més il·lusionants que han disputat fins ara. Tampoc Oksana Masters, probablement erigida en referència mediàtica indiscutible després de l’historial d’èxits assolits en la darrera dècada. Fa només uns mesos va proclamar-se bicampiona als Jocs de Tòquio en ciclisme i ja ha pujat al podi paralímpic en quatre disciplines diferents. El primer va ser el rem (Londres 2012), que va anar acompanyat de l’esquí de fons (Sotxi 2014 i Pyeongchang 2018) i que al cap de poc temps va anar acompanyat del biatló (Pyeongchang 2018) abans de fer el salt al ciclisme (Tòquio 2020). Masters, sens dubte, té la narrativa de cara per ser una destacada protagonista a Pequín 2022.

Pol Makuri, el primer en debutar

Més enllà de les grans estrelles consolidades els esports de neu adaptats del nostre país també comptaran amb alguns representants. El que ja ha debutat aquest mateix dijous és Pol Makuri, l’esquiador que vol competir a Pequín 2022 i que ha aconseguit la quinzena plaça en els 12,5 quilòmetres dempeus, amb victòria final per al rus Vladimir Lekomtsev. L’igualadí, amb una hemiparèsia que l’afecta a una cama i un braç de la mateixa part del cos, s’ha estrenat per primera vegada en un campionat del món i tornarà a competir el dissabte 22 en la modalitat d’esprint.

Pol Makuri, en una competició prèvia al mundial

En esquí alpí les mirades se centren en l’andorrà Roger Puig, que té previst competir en totes les disciplines d’esquí alpí amb l’objectiu de perseguir el top 15 a cada cursa. Puig va debutar als Jocs fa quatre anys amb un 20è lloc com a millor resultat a Pyeongchang, però des d’ençà ha millorat les seves prestacions i ha arribat a dominar la Copa d’Europa i fa un any va arribar a encadenar diversos top 10 consecutius a la copa del món.

Cecile Hernández, sense Jocs?

Sigui com sigui, la gran referència a Lillehammer serà un cop més Cecile Hernández, dominadora incombustible en surf de neu adaptat LL1. La nord-catalana, però, afronta una temporada molt complicada perquè el Comitè Paralímpic Internacional ha eliminat la seva categoria del programa de Pequín 2022 i li ha negat la possibilitat de competir en una categoria “superior”, amb rivals que tindrien una discapacitat menor que la seva, com la LL2. La decisió ja fa mesos que ha aixecat polseguera i desenes d’esportistes han fet una crida al Comitè Paralímpic Internacional a facilitar el seu accés (i el de la resta de riders afectats per la mesura) als Jocs de la Xina.

Al campionat del món Hernández és clara candidata a dominar les proves en què participa, atès que ja fa moltes temporades que encadena èxit rere èxit a la copa del món. De moment, ja ha marcat el millor temps en les primeres sèries.

A banda dels tres esportistes citats, cal destacar la participació també de Vic González. L’asturià arrelat a la Val d’Aran també forma part de la llista d’inscrits en surf de neu a Lillehammer i ha debutat aquest dijous