Catalunya, a punt de neu Un acte a la INEFC dóna el tret de sortida a la temporada d'hivern 2017/18

Pocs dies després que La Masella s’hagi convertit en la primera estació que obre les portes als esquiadors, la Federació Catalana d’Esports d’Hivern ha donat el tret de sortida a una temporada marcada per l’esport escolar i l’olimpisme

L’INEFC ha estat l’escenari d’una de les presentacions més sonades de la temporada de neu que tot just ha començat aquest mes de novembre a Catalunya. Una nova demostració de força amb la presència d’esportistes, institucions i agents del territori disposats a unir esforços per garantir que la pràctica dels esports d’hivern farà un nou salt endavant al nostre país aquest curs 2017-2018. La Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH), l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM) i la Secretaria General de l’Esport han liderat un acte marcat pel repte olímpic de 2018 i també pel projecte que es manté sobre la taula de cara al 2030.

171116_01_0219 2

Júlia Bargalló i Maria Hidalgo van ser dues de les grans protagonistes de l’acte. Acompanyades a l’escenari per la parella paralímpica formada per Gabriel Gorce i Arnau Ferrer, medallistes a Sotxi 2014, han estat les cares visibles del somni olímpic que comparteixen amb Joaquim Salarich, Queralt Castellet, Astrid Fina, Núria Pau, Adrià Díaz i Ander Mirambell.

Si voleu conèixer com es preparen Bargalló i Hidalgo per als Jocs, podeu llegir l’entrevista que els hem fet a La Fosbury

Queden poc més de 80 dies per als Jocs de Pyeongchang i tots ells tenen opcions d’aconseguir el bitllet olímpic. El camí que seguiran en proves de la copa del món o d’Europa en les properes setmanes determinaran si ho aconsegueixen i si algun d’ells (especialment Astrid Fina als Paralímpics i Queralt Castellet als Olímpics) arribarien a Corea del Sud amb opcions reals de podi. El somni olímpic, però, també passa pel projecte que ja fa anys que perfilen diferents institucions i que vol unir Barcelona i els Pirineus en una candidatura sòlida que no ha trobat el camí de l’èxit ni el 2022 ni el 2026.

171116_01_0160 2

A l’INFEC va tornar a quedar clar que hi ha un munt d’agents vinculats a l’esport i a la neu que no renunciaran al projecte olímpic. Al contrari: els anys de feina per una candidatura són el seu millor aval per reemprendre un projecte que la Generalitat de Catalunya té ganes de liderar en la vessant institucional. Ho va recalcar Gerard Figueras, Secretari General de l’Esport de Catalunya:

“Tenim l’oportunitat de situar el Pirineu al món. Hem d’aprofitar els que van ser els millors Jocs de la història, 25 anys després, per renovar el compromís olímpic i aprofitar el nom esportiu de Barcelona. El COI viu moments de canvi, també en els processos d’elecció de seus. És una oportunitat per a Barcelona-Pirineus. Posar els Jocs al servei del territori, sobretot perquè després hi hagi un llegat basat en la dinamització econòmica i la preservació de l’entorn. Un projecte guanyador per cohesionar el país”

El president de la FCEH, Òscar Cruz, va afegir-se a les paraules de Figueras i va posar en valor els 5 programes de tecnificació que estan en marxa actualment. També va pronosticar el creixement dels esports de neu i de gel en els propers anys:

“Estem molt il·lusionats. No estem a prop de les medalles, però l’objectiu que ens marquem és que la delegació catalana sigui majoritària a l’equip olímpic espanyol. La representació catalana per al 2018 serà important, però encara ho serà més de cara al 2022. Per créixer necessitem més massa crítica, que els nens arribin als clubs. Ens faria falta un Marc Márquez o un Pau Gasol de l’esquí”

Enric Ticó, president de FGC, va recalcar que la FIS reconeix els mèrits organitzatius del Pirineu català i va recordar que s’han organitzat més de 180 proves internacionals de tota mena en els darrers anys que demostren que “estàvem i estem preparats per acollir els Jocs Olímpics d’Hivern“.

L’esport escolar a la neu, un projecte consolidat

El projecte que ja fa cinc anys que està en marxa i que és motiu d’orgull per als amants dels esports de neu és el programa esport blanc escolar. Aquesta eina promociona la pràctica i aprenentatge de l’esquí alpí, l’esquí de fons i el surf de neu en prop de 3.500 alumnes del país. La majoria d’ells, més de 2.000, procedeixen de 51 centres escolars de les comarques pirinenques, però també n’hi ha més de 1.000 que provenen de 22 centres escolars de Barcelona.

Jaume Domingo exposa el seu punt de vista acompanyat de Joel Ribalta, coordinador dels programes escolars de la FCEH, i Roser Pladevall i Josep Serrano, mestra i alumne de La Salle Gràcia

Jaume Domingo exposa el seu punt de vista acompanyat de Joel Ribalta, coordinador dels programes escolars de la FCEH, i Roser Pladevall i Josep Serrano, mestra i alumne de La Salle Gràcia

Un projecte pensat per democratitzar l’esport de forma inclusiva (“A l’escola hi va tothom, sense discriminacions econòmiques“, com va expressar el president de la UCEC Jaume Domingo) i contribuir a l’equilibri territorial del país tot establint una col·laboració fluïda entre l’àmbit públic i el privat.

Els altres reptes dels esports d’hivern i de les estacions catalanes

Més enllà de donar pes als programes d’esport escolar, la vetllada va servir per conèixer la nova campanya de comunicació d’aquesta temporada que vol esdevenir viral a les xarxes socials (“passa-la!”, amb una inversió publicitària rècord de 750.000 euros) i per posar sobre la taula reptes de present i futur com la millor als accessos a les estacions, la promoció conjunta de l’oferta d’activitats, el canvi climàtic o la relació entre la capital catalana i els pobles dels Pirineus, recollida des de fa uns mesos en un vídeo promocional de Barcelona Turisme.

Aureli Bisbe, president de l’ACEM, va apuntar que: “Hem d’evitar que els esquiadors d’aquí marxin a fora, hem d’aconseguir que tots els dominis esquiables siguin atractius i seguir creixent en número d’esquiadors” i Míriam de la Fé, de Baqueira Beret, va reiterar que la inversió és la clau de volta de l’èxit: “ara apostem per canons que redueixen el consum elèctric i que, alhora, ens permeten generar neu a temperatures més altes

L’acte va ser presentat per diferents periodistes de TV3 (especial atenció a Eloi Cordomí, l’home del temps que va augurar un bon mes de gener per a les estacions catalanes) i va comptar amb l’actuació musical de Jofre Bardagí i Txell Sust i d’un número de màgia a càrrec d’Enric Magoo.

Si voleu reviure la presentació a l’INEFC, ho podeu fer en el següent vídeo:
* Totes les fotografies de la presentació de la temporada d’hivern 2017/18 són cedides per Photoset

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!