Montse Alcoba i Toni Ponce, primers guanyadors dels Premis 12-N

2 minuts de lectura
El proper dijous 18 de novembre a les 19:00h se celebrarà la primera gala dels Premis 12-N.

L’esport adaptat ha viscut un any de cert protagonisme mediàtic gràcies a la celebració dels Jocs Paralímpics de Tòquio 2020. L’esdeveniment per excel·lència per a les persones amb discapacitat que són capaces de brillar al màxim nivell internacional sempre exerceix de catalitzador de les històries que hi ha al darrere de cada esportista. Malauradament, però, al cap d’uns mesos aquest reconeixement unànime va a la baixa i els esportistes paralímpics sovint fan avançar les seves trajectòries lluny del públic generalista i, en alguns casos, pràcticament en l’anonimat. Amb ganes de posar en valor la tasca de tots els col·lectius que s’esmercen dia a dia per fer possible l’esport adaptat (des de clubs fins a àrbitres), la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física ha fet públic aquest divendres els noms dels primers guanyadors dels Premis 12-N.

Els guardons fan valer la data del 12 de novembre de 1970 per honorar el dia en què es van aprovar els primers estatuts d’una Federació que ja porta més de 50 anys picant pedra per la promoció de l’esport adaptat. L’objecte dels Premis 12-N és “reconèixer a aquelles persones o entitats que hagin destacat pels seus mèrits esportius o de foment i promoció de l’esport de persones amb discapacitat física dins el territori català, nacional i/o internacional“.

Ponce, Alcoba i la UNES, premiats

Els Premis 12-N neixen amb sis categories diferents i aquest 2021 reconeixeran la tasca de Montse Alcoba i Toni Ponce, escollits millors esportistes de l’any. Alcoba ha fet el seu debut en uns Jocs Paralímpics en halterofília (powerlífting) aconseguit un diploma i un nou rècord d’Espanya en la categoria -79kg. Ponce, de la seva banda, ha sigut un dels millors esportistes catalans al Japó assolint dues medalles de plata i tres diplomes més, confirmant d’aquesta manera l’enorme salt de qualitat que ha fet el vilafranquí en el darrer cicle des de Rio 2016.

Més enllà d’aquest doble guardó, els altres protagonistes de la gala seran Maria Folgado, escollida com a millor tècnica – auxiliar per la seva tasca en el món de la natació, Araceli Mulet, escollida millor jutge-àrbitre pel seu rol en el bàsquet en cadira de rodes, la UNES Unió Esportiva, que s’endú el guardó a millor club-entitat de l’any, i Oriol Martínez, premi especial a la trajectòria pel seu lideratge al capdavant del ja clàssic programa Hospisport.

El proper dijous, 18 de novembre a les 19:00h es durà a terme la Gala d’Entrega, serà en format online i es podrà veure al canal de Youtube i a la pàgina de Facebook de la Federació. Els assistents podran felicitar en directe als guanyadors i guanyadores dels guardons.