Manresa, epicentre de l’esport adaptat

2 minuts de lectura
Aquest cap de setmana l’esport adaptat és el gran protagonista al cor de Catalunya. Una finestra oberta per a l’esport practicat per persones amb discapacitat física.

El 2 i el 3 de juny diverses instal·lacions de Manresa acullen l’onzena edició dels Jocs Catalans, la iniciativa de l‘esport adaptat per posar en valor la diversitat i el potencial esportiu en la seva màxima esplendor. Tal com ha passat en les darreres edicions, aquesta cita poliesportiva oferirà als espectadors una doble vessant d’interès: gaudir d’esports massa sovint desconeguts per al gran públic i tastar en primera persona disciplines espectaculars.

Amb una previsió de 250 participants entre tècnics i esportistes, els Jocs Catalans oferiran de forma simultània esports d’equip i individuals amb algunes de les competicions més importants del calendari anual català. Entre elles, sens dubte, destaca una nova cita de la Lliga catalana de natació amb la participació de medallistes dels darrers Jocs Paralímpics com Òscar Salguero, Núria Marquès o Miguel Luque. Tots tres han estat protagonistes fa pocs dies de les sèries mundials disputades a Itàlia, amb podis per a Marquès i Luque que certifiquen el seu bon moment de forma abans de la competició manresana.

banner_jocscatalans_manresa-1024x163

Un altre dels grans focus d’atenció seran els esports d’equip, amb disciplines com el bàsquet i l’hoquei en cadira de rodes o bé el rugby adaptat, que comptarà amb equips de forma el principat per disputar un triangular amb els jugadors catalans. Les exhibicions de volei o de ball esportiu aniran acompanyades pels campionats de Catalunya o de petanca, en un cap de setmana pensat per aplegar l’esport adaptat del país. Ho explica a La Fosbury Oriol Lozano, director tècnic de la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física:

“Busquem la manera d’agrupar el màxim d’esports i esportistes per facilitar el seguiment del públic i dignificar els campionats de Catalunya on la participació és més baixa a través de compartir instal·lacions esportives. És una manera d’afavorir el contacte entre esportistes i entitats de disciplines diverses i ajudar a créixer l’esport adaptat”
La Federació Catalana ha penjat el programa de competicions i activitats del cap de setmana. El podeu consultar aquí.

Una cita anual per trepitjar territori

Els Jocs Catalans, ja plenament consolidats en l’imaginari de l’esport adaptat, són un exemple organitzatiu més enllà de les competicions esportives. Una feinada que val la pena cada cop que un espectador s’atansa per primera vegada a aquestes disciplines i les suma a la seva afició per l’esport:

“Comencem a preparar els Jocs Catalans un cop acaben els actuals, a partir de la valoració d’allò que acabem de viure. Entre el setembre i el desembre des de la Federació valorem quin és l’indret on volem impulsar més l’esport adaptat. Per exemple, aquest any anem a Manresa, entre altres coses, perquè tenim moltes ganes d’obrir una seu a la Catalunya Central. Després venen les reunions amb ajuntaments, diputacions, visites d’instal·lacions i els preparatius finals durant el mes de maig. És un procés llarg, però val molt la pena”
Presentació dels XI Jocs Catalans el passat 11 de maig a Manresa / FCEDF
Presentació dels XI Jocs Catalans el passat 11 de maig a Manresa / FCEDF

Reptes de futur

El cap de setmana compta amb activitats de promoció de l’esport adaptat obertes a tothom: “volem que la gent ho provi. Es tracta de promocionar, sensibilitzar i treballar en la inclusió per acabar normalitzant l’esport adaptat“. Oriol Lozano considera que l’esport adaptat viu un bon moment i aposta per fer un pas endavant:

“Cal avançar, sobretot en els esports col·lectius. Hem d’ampliar el nombre de tecnificacions i els programes de seguiment per poder augmentar el nivell dels nostres esportistes. Avui en dia tenim 7 esportistes catalogats d’alt nivell català (3 noies i 4 nois) que estan obligats a estar entre els tres millors d’Europa o del món, cosa que no és gens fàcil. 5 d’ells són nedadors”