44è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona d'Esgrima. Foto: Miguel López Mallach per Fasbory

Cap de setmana amb esgrima de primer nivell mundial a Barcelona

3 minuts de lectura

Des de divendres i fins diumenge es disputa a Barcelona la 46a edició del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona d’esgrima

Els dies 10, 11 i 12 de febrer, l’INEFC de Barcelona tornarà a ser seu del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona d’esgrima, que enguany arriba a la seva 46a edició, i que per primera vegada a la història és possible que superi la xifra de 300 participants, procedents d’arreu del món. Han confirmat la seva presència espasistes de 54 nacionalitats diferents i també s’assolirà un rècord de participació en la competició per equips, amb 34 seleccions inscrites.

Tot i no ser-hi present la número 1 del món, no faltaran a la cita les següents 26 classificades del rànquing mundial, amb la número del 2 del món al capdavant, la coreana Sera Song, actual campiona del món i guanyadora de la darrera edició del “Ciutat de Barcelona”, que tindrà com a rivals a la hongkonguesa Man Wai Vivian Kong, actual campiona d’Àsia, la ucraïnesa Vlada Kharkova, actual campiona d’Europa, l’argentina Isabel Di Tella, actual campiona d’Amèrica, i l’egípcia Nardin Ehab, actual campiona d’Àfrica.

Entre el cartell de favorites també trobem la italiana Rossella Fiamingo, doble campiona mundial i actual número 4 del món, la brasilera Nathalie Moellhausen, recent guanyadora del Grand Prix de Doha i altres il·lustres tiradores que actualment es troben classificades en el Top-10 mundial: Alberta Santuccio, Anna Kun, Marie Florence Candassamy, Alexandra Ndolo, Katharine Holmes i Auriane Mallo. També hi serà l’actual campiona olímpica, la xinesa Yiwen Sun i tiradores de dilatada trajectòria com les campiones mundials Mara Navarria o Julia Beljajeva i joves promeses com Eszter Muhari, Angeline Favre, Sihan Yu o Aliya Luty. El públic que s’acosti a Montjuïc podrà assistir de manera gratuïta al recinte i veure la disputa d’una Copa del món d’espasa femenina amb molt prestigi internacional.

A La Fosbury hem pogut parlar amb Rafa Tarragó, membre del comitè organitzador de la competició:

“Aquesta prova, perquè ens entenguem, seria com un Grand Slam de tenis, hi ha quatre copes del món arreu i una es fa a Barcelona. Nou de les deu primeres del rànquing mundial seran a Barcelona, des de campiones del món i olímpiques, però també medallistes en mundials i Jocs Olímpics lluitaran per la victòria. L’única representant catalana serà la Daniela Pinyol de la Sala d’Esgrima Amposta. Per a nosaltres és el moment àlgid de la temporada perquè tenim les millors espasistes del món a Barcelona i ens permet fer més divulgació de l’esport a Catalunya i Barcelona. És també un al·licient perquè cada cop més esportistes catalanes puguin participar en un esdeveniment d’aquesta magnitud”.

 

La primera edició del “Ciutat de Barcelona” es va disputar el 3 de novembre de 1957 al Club de Tennis Barcino. Aquest torneig era aleshores conegut com a “Copa Ciutat de Barcelona”, es disputava a espasa masculina, i per aconseguir en propietat aquest trofeu s’havia de guanyar dues vegades consecutives o bé tres de manera alterna. La primera edició va ser guanyada pel tirador suís Umberto Menegalli, però el primer espasista a obtenir en propietat aquesta copa va ser el francès Gabriel Lassalle, guanyador de la tercera i quarta edició (als anys 1959 i 1961 respectivament).

Vint anys després la Federació d’Esgrima de Catalunya va decidir recuperar aquest trofeu, disputant-se l’any 1981 la cinquena edició, tot i que va ser disputada a floret i només de caràcter estatal. L’any 1982 aquest torneig va recuperar el seu caràcter internacional i el 1986 va retornar completament als seus orígens, disputant-se a espasa masculina. En les següents edicions, el Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona va anar adquirint la participació de tiradors d’elit, fet que li va permetre aconseguir l’any 1989, en la seva catorzena edició, la qualificació de Copa del Món per part de la Fédération Internationale d’Escrime, convertint-se aquesta prova en una de les més prestigioses del món.

Des de l’any 2005 el “Ciutat de Barcelona” es disputa a espasa femenina i l’any 2019, en la seva quadragèsima tercera edició, va establir-se el rècord de participació en aquesta competició, amb 280 tiradores de 55 nacionalitats diferents, una xifra que se superarà aquest cap de setmana.