Beatrice Vio, l’altra campiona dels Laureus

2 minuts de lectura

Aquest dimarts s’han entregat els Premis Laureus i no hi ha hagut sorpreses. Simone Biles i Usain Bolt s’han imposat com a millors esportistes de 2016 després de les seves extraordinàries actuacions a Rio 2016. També estava cantat el premi al retorn més sonat de l’any, que ha anat a parar a les mans de Michael Phelps. I podríem haver apostat i probablement encertat que els Chicago Cubs o Nico Rosberg també alçarien un trofeu en una vetllada plena d’estrelles.

Sense ser tant coneguda com altres, una de les grans triomfadores de la nit ha estat Beatrice Vio, escollida com a millor esportista amb discapacitat de 2016. Un enorme premi per a una tiradora d’esgrima que celebrarà el 20è aniversari d’aquí a un parell de setmanes. Ho farà, com sempre, amb un gran somriure i capficada en la seva ja consolidada carrera esportiva, i plenament acostumada als efectes d’una dura meningitis que li va capgirar la vida quan tenia 11 anys.

Beatrice "Bebe" Vio, l'estrella de la gala dels Premis Laureus 2017
Beatrice “Bebe” Vio, l’estrella de la gala dels Premis Laureus 2017

Vio, que practicava l’esgrima com a activitat extraescolar, va perdre les dues cames per sota els genolls i els dos braços a l’altura dels colzes. Va passar-se tres mesos i mig ingressada a l’hospital després de les operacions i en va sortir amb cicatrius a la cara, conseqüència de la mateixa malaltia. Amb un llarg procés de rehabilitació i d’adaptació a les pròtesis, Vio va decidir continuar competint en esgrima fins al punt d’estrenar un guant que s’adaptava a ella per poder agafar el floret. El 2010 va participar en la seva primera cita d’esgrima en cadira de rodes i no ha deixat de millorar fins a convertir-se en bicampiona europea, campiona mundial i campiona olímpica.

A Rio de Janeiro va penjar-se la medalla d’or després de vèncer els vuit enfrontaments que va disputar. Després d’una fase de grups perfecta, va ratificar la seva superioritat als playoff amb resultats contundents: 15 a 6 a quarts, 15 a 1 a semifinals (contra la campiona de Londres 2012!) i 15 a 7 a la final. L’esclat d’eufòria era impressionant. També la seva capacitat per anar sumant punts contra rivals més experimentades.

Bebe Vio, una estrella mediàtica

L’or de Rio de Janeiro ha donat un impuls enorme a la seva carrera. No només en l’esport, on és evident que serà la rival a batre per a la resta de tiradores en cadira de rodes durant la propera dècada. També fora del pavelló. La gira de recepcions, actes, premis i gales és tan esgotadora com interessant. El mes d’octubre Vio se saltava el protocol en una recepció a la Casa Blanca i es feia una selfie amb un Barack Obama absolutament rendit a la simpatia i al talent de l’italiana.

Al seu compte d’Instagram no deixa de penjar imatges amb gent de tota mena. I des de fa una pila de temps són els aficionats d’arreu del món els que volen sortir al seu costat. Ja té 212.000 seguidors i un futur ple d’esperança en l’esport d’elit. Diu que està “gaudint de la vida al màxim, que es diverteix moltíssim i que no té cap motiu per estar enfadada” i ho complementa amb allò que practica: “és fantàstic creuar-te amb algú que dibuixa un somriure al seu rostre”. Somrieu, que guanyarem!

Beatrice Vio defensant el feminisme amb l'equip masculí italià de la Copa del Món d'esgrima de Pàdua disputada a finals de gener
Beatrice Vio defensant el feminisme amb l’equip masculí italià de la Copa del Món d’esgrima de Pàdua disputada a finals de gener