La seu de la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física.

La Guàrdia Civil escorcolla la Secretaria General de l’Esport

2 minuts de lectura

La Guàrdia Civil ha fet aquest dimarts al matí almenys quatre detencions i diversos escorcolls en domicilis i seus oficials de la demarcació de Barcelona per investigar el suposat desviament de fons públics de la Secretaria General de l’Esport a entitats vinculades a CDC en el marc de l’operació ‘Voloh’. Entre els detinguts hi ha el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i l’exregidora d’Esports del PDeCat a l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona Maite Fandos. L’operació s’ha fet per ordre del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, que investiga la suposada concessió fraudulenta de subvencions públiques, de més de 2 milions d’euros, procedents de la Secretaria i del Consell Català de l’Esport, un òrgan dependent. La causa està oberta pels delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d’influències.

Entre les entitats beneficiàries d’aquestes subvencions hi hauria fundacions vinculades a l’antiga Convergència, com CATmón i Igman, que el mateix jutjat, dirigit pel magistrat Joaquin Aguirre, ja va ordenar registrar el maig del 2018 en el marc de l’operació ‘Estela’, similar a la ‘Voloh’ però vinculada a la Diputació de Barcelona durant el mandat de Salvador Esteve. Arran d’aquella operació també es va descobrir un suposat desviament de fons del Canal Olímpic de Castelldefels.

L’advocat de Figueras, Francesc Sànchez, ha explicat a diverses emissores que també s’investiguen suposats desviaments a la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), la Federació Catalana de Gimnàstica i la Plataforma Pro-seleccions esportives de Catalunya. Els altres dos detinguts són, segons Sànchez, l’apoderat de l’empresa que gestiona el Canal Olímpic i Lluís Pallisera, subdirector general de Gestió i Recursos Humans del Consell Català de l’Esport.

Els agents han arribat al complex situat a l’avinguda Països Catalans d’Esplugues de Llobregat, que acull la seu de la Secretaria, el Consell Català de l’Esport i altres organismes esportius, cap a les 8 del matí, segons han explicat a l’ACN treballadors de la zona. Al recinte, amb diversos edificis envoltats d’una tanca metàl·lica i custodiat per seguretat privada, hi ha accedit tres o quatre vehicles policials amb una desena d’agents uniformats i de paisà, que bàsicament busquen material informàtic, han dit les mateixes fonts.

El PDeCAT assegura que no té “res a veure”
El PDeCAT ha assegurat aquest dimarts al matí en un comunicat que “no té res a veure amb cap pràctica de finançament irregular”, i que “no hi ha ni hi pot haver mai cap prova que pugui implicar directa o indirectament” el partit en “cap pràctica irregular o sospitosa de finançament il·legal”. El partit ho ha afirmat en relació a l’operació policial contra el suposat desviament de fons de la Secretaria General de l’Esport cap a entitats properes a l’antiga CDC, i que ja ha comportat la detenció del secretari general, Gerard Figueras, i l’exregidora d’Esports i exdiputada de la Diputació Maite Fandos.
“Des de la seva fundació, el Partit Demòcrata és extremadament escrupolós amb el seu finançament i compleix rigorosament amb la Llei de finançament dels partits polítics i els estatuts i les normes de transparència i bon govern del partit que encara van més enllà”, ha assegurat. Així mateix, demana el respecte a la presumpció d’innocència de les persones investigades.

El Govern esperarà a tenir més informació

El Govern no prendrà cap decisió fins a tenir més informació dels escorcolls d’aquest dimarts a la Secretaria General de l’Esport. La portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, ha recordat que la investigació està sota secret de sumari. En una roda de premsa a Palau, després del Consell Executiu, la consellera ha dit que el Govern prendrà les decisions “que hagi de prendre” quan pugui fer les valoracions jurídiques i polítiques que cal. La Guàrdia Civil ha fet avui almenys quatre detencions i cinc escorcolls en domicilis i seus oficials de la demarcació de Barcelona per investigar el suposat desviament de fons públics de la Secretaria General de l’Esport a entitats vinculades a CDC en el marc de l’operació ‘Voloh’.