Els cartells esportius de la República

2 minuts de lectura

Catalans: interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica… aquest és l’inici del conegut discurs de Francesc Macià al Palau de la Generalitat de Catalunya per proclamar la República Catalana. La República fou un període d’esplendor esportiva molt rellevant, amb una aposta ferma per l’Esport Popular, que promovia l’activitat física lligada als valors republicans d’igualtat, fraternitat i solidaritat més enllà de la competició pura i dura. Als anys 30, l’esport també era una eina per reforçar la democràcia i fer front al feixisme.

L’aflorament de clubs esportius, de proves i de curses de tot tipus va anar lligat a una creixent participació de les dones en l’esport i de l’afició pel futbol, la boxa o el ciclisme. Un dels mètodes de difusió més celebrats durant la república era el cartellisme, eix central en la batalla comunicativa durant la guerra civil i que també va ser una eina eficaç per a donar a conèixer els grans esdeveniments esportius. El Consell Català de l’Esport en recull una bona mostra que transcendeix els límits de la República. Hi ha cartells de tot tipus i aquí us n’oferim una petita mostra:

Premi President de la Generalitat: L’esport i la política tenen lligams inesborrables. La passió pels herois idealitzats de l’esport de l’antiga Grècia, sempre present.

1e_Challenge_Repblica_premi_President_de_la_Generalitat

Campionat de motociclisme: Montjuïc era l’epicentre esportiu de l’època. Qui no voldria veure Marc Márquez i companyia amb un sidecar?Gran_Premi_de_Barcelona_motocicletes_i_sidecars_curses_internacionals

Concurs de gimnàstica: el 10 de desembre de 1932 la Federació Catalana havia començat a caminar. Una de les primeres competicions que va organitzar.

1_Concurs_Catal_de_Gimnstica_10_de_desembre_de_1933

Natació: Competicions entre clubs de primer nivell. El club parisenc comptava amb campiones d’Europa i dels Jocs Olímpics a les seves files!

Match_internacionals_femenins_CNB_contra_Les_Mouettes_de_Paris

Saló dedicat a l’Esquí: El Centre Excursionista de Catalunya, fundat el 1876, va viure els seus anys d’esplendor durant la primera meitat de la dècada dels 30.

Segon_Sal_de_lEsqu_Catal_1932

 

Atletisme: els campionats universitaris també eren freqüents. El protagonista del cartell, membre del BUC (Barcelona Universitari Club), fundat el 1929 com a club de rugbi.

3_Campionats_dEspanya_Universitaris_dAtletisme

Ball dels Esports: un interessantíssim ball de disfresses esportives organitzat pel sindicat de periodistes esportius. Sí, amics lectors: estàvem sindicats.

Ball_dels_esports_15_de_febrer_La_Bohmia_Modernista

Cursa ciclista: Sorgida des del Front d’Aragó en ple 1937 per reforçar els valors de la democràcia i portar notícies de resistència arreu del país. Ep: hi havia un col·legi d’àrbitres ciclistes!

Cursa_ciclista__14_18_dabril__organitzada_per

Rugby: Les festes de la República, amb la selecció catalana. El dibuix havia estat utilitzat prèviament per la Itàlia feixista per promocionar els seus valors, tal com ens ha fet arribar el lector Jordi Homs!

Rugby

Boxa i Lluita: Els Jocs Olímpics Populars de 1936 eren multidisciplinaris. La boxa i la lluita tenien cartell propi amb els seus campionats internacionals!

Olimpada_Popular_boxa_lluita_Barcelona_2226_de_juliol_1936

Comitè Català Pro Esport Popular: Les proves esportives solidàries tenen un ampli recorregut històric. Els festivals benèfics comptaven amb una secció pròpia. Així, sí.

organitzeu-festivals-esportius